Doorgaan naar hoofdcontent

Favoriete muziek

Misericordes sicut Pater, wees barmhartig als de vader. Of met tekst en bladmuziek. Als je meer wilt weten over het Jaar van Barmhartigheid waarin we nu leven, Msg. Herman Woorts vertelt erover, samen met enkele studenten, in Heilig Jaar - De Heilige Deuren. Mooie beelden van de Augustinus aan de Oudegracht in Utrecht, één van de kerken met een heilige deur in Nederland.


Het volgende nummer vind ik meer een paaslied maar het wordt ook met kerstmis gezongen: Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft. Deze versie is van Sela, maar de versie in een kerk van de VocalGroupUtrecht vind ik ook mooi.

Dan naar Taize, Stay with me. Er zijn veel mooie Taize-liederen. Hier vind je een playlist van het hele album O Lord, Hear My Prayer. Taize is een soort oecumenisch klooster in Frankrijk, waar elk jaar veel jongeren naartoe gaan als een soort pelgrimsreis. Hier vind je meer informatie.
“In Taizé horen we op sommige zomeravonden, onder een hemel vol sterren, de jongeren door onze geopende ramen. We blijven verbaasd dat ze met zovelen komen. Ze zoeken, ze bidden. En wij zeggen tegen onszelf: hun verlangens naar vrede en vertrouwen zijn als die sterren, kleine lichtjes in de nacht.”
Frère Roger, Voorvoeld geluk, pag. 115
Mooi. Nu voor de wat ouderen onder ons. Stan Rogers heeft een prachtig liedje geschreven, Lies. Leugens, verteld door de lijnen in het gezicht van zijn vrouw. Ze kan nog best doorgaan voor 29 vindt hij maar in de spiegel vertellen 'winterlijnen' haar gemene leugens. Een hele mooie tekst, ladies, goed luisteren.

Als hekkensluiter Lazarus van David Bowie. Fantastisch, de clip waarin hij naar we nu weten op zijn sterfbed leeft, en in de tussentijd nog een album maakt. Natuurlijk kunnen we dat niet allemaal, maar de dood is iets waarvoor onze samenleving toch vaak hard wegloopt en het ontkent, en de dood hangt samen met het lijden. Ik vind het hoopgevend dat iemand zo dapper is (en talentvol) om het lijden van zo'n sterfbed te verbeelden. Andere mensen hebben vast andere meningen, maar dit is wat ik er in zie, steeds weer. De clip is heftig omdat het over lijden gaat. Misschien dat niet alle muziek van David Bowie past in een geloofskader maar dit lied zeker wel.