Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday en de anti lever spam machine


Minecraft is een computerspel waarin je van alles kunt bouwen met vierkante blokken. Gebouwen, koeien-, kippen- en varkenshouderijen, hele steden en ja, ook de Anti Lever Spam Machine. Daarmee kun je je bouwwerk beschermen tegen 'spammers' die het af willen breken, terwijl iedereen het bouwwerk toch kan zien. Deze machine is een creatie van mijn zoon Bud.

Hij heeft ook een engelstalige versie gemaakt.

Waarom alles vierkant is weet ik niet. Maar lego is ook vierkant (rechthoekig) en bakstenen ook. Het bouwt wel makkelijk.

Een stukje geschiedenis. In februari 2012 gingen we op vakantie naar het Harzgebergte. Van tevoren zochten we dingen die ons leuk leken om te doen. Een oude mijnschacht bezoeken stond met stip op één. We googleden voor informatie, en tussen die informatie vonden we een youtube-filmpje van Minecraft.

Sommige kinderen bouwen het liefst mooie gebouwen. Anderen, zoals Bud, het liefst technische apparaten.

Anti Lever Spam Machine


De echte mijn hebben we ook bezocht. Heel nat en donker.

Ik ga in deze Minecraft Monday dit spel beter proberen te begrijpen. Ik voel mij nu nog een ronde  vis in een vierkante vijver.

Mijn man vond het volgende:
Minecraft is een sandbox-bouwspel* dat in 2009 is bedacht en in 2011 officieel is uitgebracht door de oprichter Markus Persson, bijnaam Notch. Het spel is een soort virtuele Lego. Het draait om de interactie van spelers en spelwereld door verschillende soorten blokken te plaatsen (en af te breken) in een driedimensionale omgeving. Spelers kunnen gebouwen, creaties en kunst bouwen op multiplayer servers* en singleplayer werelden.
*Sandbox = als een kind in de zandbak krijgt de speler alle vrijheid in het creëeren in zijn "wereld". 
*meerdere spelers spelen in eenzelfde wereld. 
In Zweden (en inmiddels ook daarbuiten) krijgen scholieren soms les met minecraft, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in de opbouw van steden, in mythologie of in geschiedenis.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…