Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday Maakt een wereld

Als je in Minecraft wilt gaan bouwen, dan kun je in je eentje aan de slag maar ook in een gezamenlijke wereld, online met andere spelers. Je kunt je aansluiten bij een bestaande wereld of er zelf één maken, bijvoorbeeld met vrienden of met iedereen die maar mee wil doen, of een speciale doelgroep zoals kinderen met een vorm van autisme, zoals autcraft. Door ervaren spelers worden zelfs hele steden nagebouwd zoals Amsterdam of landen als Denemarken.video


Als je een wereld gaat bouwen, kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Bud kiest voor een 'customised template', een wereldsoort waarbij je veel bos en rivieren krijgt. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor vlak, bergachtig, heel koud of tropisch. De afmetingen van de wereld zijn 2000 bij 2000 blokjes.Vervolgens genereert hij de wereld, door er in stroken overheen te vliegen. Dit is nodig omdat hij er een kaart van gaat maken, anders hoef je dat niet te doen. Hoewel het ook laggen, voorkomt (vertragen bij het laden).Dan download hij een plugin, een extra programmaatje om kaarten te maken van het hele gebied, dynmap. Een platte kaart en kaarten onder een schuine hoek, met 3d-effect. Plugins worden soms door programmamakers zelf maar ook vaak door spelers gemaakt. Meestal om een (kleine) aanpassing te maken in het bestaande spel. Als je er veel tegelijk gebruikt vertraagt het het spel.Ook vult Bud een lijst in, chatten op 'true' monsters op 'false', wat computertaal is voor aan en uit.

De wereld is nu klaar terwijl dynmap nog draait.

Tot zover deze week.


Zie ook vorige week en twee weken geleden.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…