Doorgaan naar hoofdcontent

Draken leren verslaan en huishoudonderwijs via facebookAls jullie dachten dat je vandaag de dag geen antwoord meer op je vragen kan krijgen van een priester, dan heb je het mis! Zoals sommigen nog wel weten, is de deegroller een ouderwets instrument om koekjes mee te bakken. Ook kon je je man ermee op zijn hoofd slaan, als je geen koekenpan bij de hand had. Tegenwoordig koop je koekjes bij de supermarkt en heb je geen deegroller meer nodig. Behalve dan als er een mede-moeder langskomt via Facebook, om ouderwetse adviezen uit te wisselen over huishoudonderwijs, gekopieerd uit een boek dat nergens meer te vinden is. Waarschijnlijk zijn alle resterende exemplaren verbrand, omdat vrouwen nu eindelijk ook eens moeten doen wat mannen al eeuwenlang doen, namelijk nuttige dingen, maargoed het blijft jammer dat ze maar één bladzijde via internet verspreiden:

Geplaatst door Ongelooflijk op woensdag 9 maart 2016


Dit is werkelijk een enorm inzicht. 


Maargoed. Lego.

De dragon-slaying woman met de sedation syringe is een legofiguurtje, maar in de antroposofische uithoek van de biblebelt waar ik woon is natuurlijk geen lego te vinden, want plastic mag niet. Daarom val ik maar terug op de houten deegroller. Dit heeft verder als voordeel dat de batterijen nooit leeg zijn, en zeker nu mijn man er een nieuw handvat aan gemaakt heeft van een oude bezemsteel, is hij weer helemaal ready to go.


Tot slot nog een muziektip die past bij de tijd van het jaar: Go down, Moses van Louis Armstrong.

Follow
Via bloglovin' kun je meerdere blogs tegelijk volgen, dat is de lol ervan.

Be well and thanx for reading my blog.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…