Doorgaan naar hoofdcontent

Favoriete muziek

Niemand heeft dezelfde muzieksmaak hier in huis. Bud houdt van carnavalskrakers en verwante nederlandstalige muziek. Stud van depressieve sombere muziek zoals de Simple Minds. En ik houd van reli-muziek. Gospel, psalmen, kloostermuziek, moderne christelijke popmuziek, you name it, ik hou ervan.


Wij luisteren apart, Bud af en toe keihard op zijn kamer. Stud luistert zelden muziek, eigenlijk alleen in de auto. Ik weet ook niet waarom hij al die cd's heeft. Die komen alleen van zolder als er bezoek is. En ik luister als ik alleen thuis ben, of met de koptelefoon op.

Doorgaans hebben we dus geen muziek op. Maar ik heb een paar cd'tjes van Stud uitgezocht die ik nog wel vind gaan. De 'hallelulaatjes' mogen toch nog even niet tijdens de vastentijd.

Net nu ik ze met jullie wil bespreken, blijkt dit feest niet door te gaan want ik had deze cd'tjes per ongeluk alweer opgeruimd, op zolder waar ze horen dus daar laat ik ze ook maar liggen. Terwijl ik nadenk over wat nu te doen komt Bud binnen en besluit zijn bureau op te ruimen. Ik herhaal zijn bureau op te ruimen.

Bij elk ding dat hij van zijn bureau vist, vraagt hij aan mij 'mam, wat moet ik hiermee?'


Deze koptelefoon doet het niet meer.
Als hij onherstelbaar kapot is moet je hem wegdoen.

Deze batterij voor de telefoon gaat heel snel leeg.
In de afvalverzamelaar.

Zal ik deze map van de studiekeuzebeurs in de kast leggen?
Nee, die heb je nog nodig, de kast is voor dingen die je wilt bewaren maar niet meer nodig hebt. Leg die maar in je postbak.

Zo werken we alles af aan de hand van onderstaand rijtje:

  • Is het nog heel? 
  • Heb jij het nodig of vind je het mooi?
  • Heeft iemand anders er nog wat aan?
  • Alles wat moet blijven krijgt een plek.


Terwijl ik Bud's vragen beantwoord en hem de oud-papierbak, de nietmachine en de plastic mapjes toeschuif, kalmeer ik mezelf met behulp van onderstaande muziek. Zijn bureau wordt steeds leger en mijn stress verdwijnt. Ik ben eigenlijk gek op opruimen en als ik dat kan combineren met bloggen en muziek en o ja opvoeden ook nog, dan zorgt dat samen voor een superzaterdagochtend.

Ik luister intussen naar:
Heer u bent mijn leven de grond waarop ik sta
Opwekking 714 Uw liefde laat nooit los
Misericordes sicut Pater! in het italiaans


Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…