Doorgaan naar hoofdcontent

Goede Vrijdag na The Passion met Drs. P.

Gisteren was ik verschrikkelijk zenuwachtig. Zou het allemaal wel goed gaan, The Passion. Ik zou naar de mis gaan in Amersfoort. Een fantastische mis met Taize-liederen en een goede liturgie (denk ik). Maar ook met gebrekkige telefoonverbindingen door een overbelast telefoonnet, een zoon die drie kwartier op mij moest wachten bij een spoorbrug die we met behulp van Google maps van tevoren hadden gevisualiseerd. Maar we konden dus niet bellen en hij wist dus niet dat ik drie kwartier te laat was. Hij stond er nog, maar ik had wel de groep moeten verlaten en die waren we dus kwijt. Maar ik was natuurlijk allang blij dat deze dappere afspraak gelukt was en dat ik hem gevonden had.

We kwamen zelfs bekenden tegen, iemand die tot vorige week nog nooit van The Passion gehoord had omdat hij nooit tv kijkt. Maar hij was zo enthousiast dat hij meteen gekomen was.

De groep vonden we aan het eind van de avond terug, door in een doorgang te gaan staan waar iedereen langs moest. Ook was de 'herberg' bij de kerk nog open (de hele nacht voor aanbidding!) en we kregen met veel liefde een warm kopje thee voordat we de thuisreis aanvaardden.

O, wat ik eigenlijk wilde delen, in de kerk zag ik een boot, in de muurschildering. Dat deed me denken aan het lied van drs. P., De boot is vol! Uit de oude doos maar gelukkig op YouTube terug te vinden. In het lied De dodenrit gaat hij nog een stapje verder met zijn volle wagen...


Drs. P. De boot is vol!

Drs. P. Dodenrit

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…