Doorgaan naar hoofdcontent

Goede week

Sinds zaterdag ben ik geveld door een flinke griep. Ik zit nu met de ipad in bed. Hopelijk ben ik snel beter want het plan is om donderdag naar de Passion in Amersfoort te gaan. En ik ben al geen held wat betreft massabijeenkomsten waarbij je urenlang stil moet staan. Maarja, we zien wel.

Gister heb ik dus de 'intocht' gemist, waarmee de Goede week begint. In de kerk wordt herdacht, en vaak ook nagespeeld, dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenkomt. Hij wordt toegewuifd met palmtakken. Hier krijg je buxustakjes want in Nederland groeien geen palmbomen. Ze zijn gezegend en het is gebruikelijk ze mee naar huis te nemen en achter een kruisbeeld te steken. Maar niet getreurd, ik heb de takjes van vorig jaar nog! Het is de bedoeling dat je die, het jaar nadat je ze gekregen hebt, weer meeneemt naar de kerk aan het begin van de vastentijd, op Aswoensdag. Daar worden ze verbrand tot as, waarmee dan de askruisjes gegeven worden. Maar dat was ik dit jaar dus vergeten.Per toeval kwam ik erachter dat het voorlezen van boeken op youtube niet zomaar mag, in verband met copyrights. Jammer, maar wel begrijpelijk. Ik heb ze dus maar offline gehaald. Deze kleinzoon moest de door zijn opa op cassettebandjes ingesproken versie van de hobbit offline halen!

Maar niet getreurd, paus Benedictus heeft zijn boek op een oudere versie van The spirit of the liturgy van Romano Guardini gebaseerd, en na 70 jaar vervalt het copyright. Dit boek is, als ik het zo bezie, makkelijker leesbaar. Ik vind het wel jammer want ik ben juist fan van paus Benedictus, maar waar een deur dicht gaat, gaat er een raam open, toch? Maar dat zal na Pasen worden want veel stem of werkzame hersens heb ik nu niet.

Hier nogmaals de links naar de boekenclub op like mother like daughter en naar The Spirit of the liturgy van Romano Guardini.

P.S. Er komt nog wel een Minecraft Monday vandaag hoor.Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…