Doorgaan naar hoofdcontent

IJdelheid der ijdelheden

By Hieronymus Bosch (circa 1450–1516)
Table of the mortal sins (superbia)
Dat was serious talk gisteren. Maar zo ziet het leven er soms uit. En het is juist de ijdelheid, het laagje vernis, dat steeds verbloemt hoe het echt met ons gaat.

Dat laagje van 'hoe vindt de buitenwereld me?'. Krijg ik genoeg likes? Dat laagje dat nooit vraagt waar het nou echt om gaat, of hoe het nou echt met je gaat. Dat kan een mooi of een lelijk laagje zijn, als er maar geen zonlicht doorheen komt.

Maar on a lighter note.

Onderstaand deel van een schilderij van Jeroen Bosch, ik weet niet wat het moet voorstellen, maar ik dacht zoiets:

(snavelbek) hé, jij daar, wat doe jij nog met dat boek! Boeken zijn onzin, ijdelheid, geloof jij daar nog in?


Nee, kijk eens wat ik hier heb, een krant! Die verkondigt vandaag de waarheid! Kijk maar, elke dag een nieuwe! Jij met je stoffige boeken in dat stoffige hok van je, kom daar nou eens uit en ontdek de echte wereld!

De mol met zijn rode borstje begrijpt niets van het gesprek. Hij spreekt geen mensentaal.

(snavelbek) Zeg wie is die haast onzichtbare persoon achter jullie? Kan die niet wegwezen want twee tegen één is gemeen!

(Muts) Nou, hehehe, dat kan je wel willen, maar dan vraag je hem dat zelf maar.  En bovendien is het drie tegen één, ken je niet tellen

(snavelbek) Kan niet-t-t-t, kan niet-t-t, haast haast haast. Maar als ik morgen terugkom heerst er orde in je hok.

En hij schuifelt weg.

Muts denkt bij zichzelf: 'wat zou íe daarmee bedoelen'... , terwijl hij de hinkende schaatsende gestalte nastaart. Die schaatsen ziet hij nu pas... o, was het dan een antroposoof? Maar die hebben toch geen flaporen, gekruiste snavels en bochels?

Muts snapt er niets meer van.

Mol schuifelt weg. Genoeg licht voor vandaag. Terug naar zijn hol.

Aile gauche la tentation de saint antoine museu nacional de arte antiga hieronymus bosch

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…