Doorgaan naar hoofdcontent

Kruisen, magische vierkanten en een spinnenweb

Vandaag kom ik terug op de blog waarmee ik deze 40 dagen begon, en de daaraan verbonden prijsvraag 'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe ontstond dit dubbele vierkant?.

Voor de serie 'kruisen in huis' had ik foto's gemaakt van alle kruisen in huis. Op magische wijze waren er vierkanten verschenen op de foto's die ik bij de spiegel had gemaakt. Ik heb een prijsvraag uitgezet voor het antwoord op deze vraag.

Ik weet trouwens niet zeker of die vierkanten inderdaad op magische wijze verschenen zijn of dat er een wetenschappelijke verklaring is. Ik ben in ieder geval aan de slag gegaan en heb nog een aantal foto's gemaakt.

Op de meeste foto's verschijnen de vierkanten weer. Herhaalbaarheid van een experiment is een belangrijke aanwijzing in de richting van een wetenschappelijke verklaring. Onverklaarbare verschijnselen laten zich meestal niet herhalen.Op deze foto zie je geen vierkanten. Ik heb hier geen flits gebruikt. Het is tevens de meest vriendelijke foto voor het oog, door het zachte licht en omdat je de spinnenwebben niet ziet, die er wel zijn, zie volgende foto.Als ik vanuit een andere hoek een foto maak, zie je wel de vierkanten maar de lijnen zijn krom en de hoeken uit elkaar gevallen. Ook verschijnt er nog een andere lijn om de twee vierkanten, in de achtkantige vorm van de spiegel.Het is vast toeval dat ik de eerste keer dat ik foto's nam mooie vierkanten zag die niet uit elkaar vielen.

Ik vermoed dat de verklaring te vinden is in het flitslicht dat weerkaatst wordt. Je ziet duidelijk de vorm van de spiegel terug in de vierkanten, als je de hoeken eraf laat.

Maar, als je de hoeken er zomaar aflaat, is de verklaring dan nog wel wetenschappelijk? Of moet ik het toch in een andere hoek zoeken? En in welke hoek?

De prijsvraag luidt:Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe ontstond dit dubbele vierkant?

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…