Doorgaan naar hoofdcontent

Steek een kaarsje aan en breng je hart bij Hem

Vanmorgen las ik op Facebook: 24 uur voor de heer in diverse kerken, 17 maart Nightfever in de Augustinuskerk in Utrecht, een nacht van aanbidding bij de roze zusters in Utrecht.

Toen ik voor de eerste keer een kerk binnenkwam voor de aanbidding, zag ik een verlichte monstrans op het altaar.  Ik vroeg aan een vriendelijke mevrouw wat je precies moest doen.

'Gewoon bij Jezus zitten', zei de vriendelijke mevrouw.'Je kunt een boekje meenemen en wat lezen of bidden, dat vindt Jezus fijn'. Ze vertelde honderduit over Maria en Jozef. Over de rozenkrans en over beeldjes van Jozef die ze begraven had in de tuin. Ik had nog nooit iemand in de kerk zoveel over geloof horen vertellen, dat was wel inspirerend. En een beetje ongemakkelijk, want onwennig, maar ik was wel blij dat er eindelijk eens iemand over geloof praatte in de kerk.

Het jaar daarop ben ik bij de werkgroep aanbidding gegaan, zie deze en deze blogpost.

Deze mensen bleken gek genoeg heel veel over geloof te praten. Dat verbaasde me want aanbidding vindt toch vooral in stilte plaats, daardoor dacht ik dat er voornamelijk kluizenaars aan meedoen.

Niet dus! Als je wilt praten over geloof, moet je beginnen met aanbidding, is mijn advies.

Twee jaar geleden hebben we voor het eerst meegedaan met Nightfever. Dat is een voor iedereen toegankelijke manier van aanbidden. De kerk is een avond of middag open. Vaak worden op straat mensen uitgenodigd een kaarsje te komen aansteken. Je kunt binnenlopen om even in de kerk te zitten, je kunt een gebedsintentie achterlaten en een kaarsje aansteken. Je hoeft niet gelovig te zijn. Hier kun je er meer over lezen.
Nightfever Delbrueck

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…