Doorgaan naar hoofdcontent

Talking Blog De betekenis van vasten, vloggen, vlinders en een voorproefje op De Passion

Ik had het laatst met iemand over de betekenis van vasten. Een hele mooie uitleg vond ik hier. De vastentijd is niet om obsessief met het lichaam bezig te zijn, maar om God te dienen. Met een blij gezicht. Door de vastentijd intensief mee te beleven, kunnen we ook Pasen intenser beleven.


Bruggen slaan

Het gaat mij een brug te ver om eindeloos te bakkeleien over verschillende bijbelvertalingen, maar de ene vertaling leest nu eenmaal makkelijker dan de andere. Het boek Hoe vertaal je de bijbel in gewone taal? geeft inzicht in het proces van vertalen. Soms is het interessant om verschillende bijbels naast elkaar te houden. Maar dat leidt soms ook tot bruggen afbreken.Ann Voskamp 

Getrouwd met een man van Nederlandse afkomst. Schrijft mooie blogs, voor een rustig moment, een adempauze. Zoals dit stuk over het religieuze klimaat in Nederland, gezien door de ogen van een Amerikaanse man die ook weer getrouwd is met een Nederlandse.

Een term die hij naar voren haalt is 'household', huishouden. Traditioneel denken mensen daarbij aan het 'gezin'. Maar Nederlanders hebben een begrip van huishouden uitgevonden, dat breder is. Een neefje komt inwonen. Een vreemde.  Een open-deurbeleid, waar een vreemdeling welkom is.

Wat een timing voor zo'n stuk. Ik vraag me af of we echt wel zo gastvrij zijn. Maar wat betreft de vele culturen hier klopt het. En het is zeker verrijkend om onze cultuur eens door andere ogen te bekijken. De schrijver heeft er een boek over geschreven, het is dus geen last-minute verhaal.

Vlog

Voor degenen die graag meer willen horen van De geest van de liturgie, later op de dag komt er weer een vlog. Ik heb ook al een verzoek voor een samenvatting gehad, maar dat zou de makkelijke weg zijn, ik wil juist delen hoe de weg daarnaartoe is. Het leven bestaat niet uit hapklare brokken en de boeken van emeritus-paus Benedictus ook niet.

Voor de liefhebber zijn hier nog de links naar The spirit of the liturgy van Romano Guardini en de boekenclub die mij tot deze geloofsverdieping heeft aangezet op like mother like daughter.

Kapelaan vlucht voor vlinder

Mooie foto's op dagboek van een herdershond, en een kapelaan die op de vlucht gaat voor een vlinder.

Muziek

Blogster van het eerste uur Jennifer Fulwiler heeft tegenwoordig een eigen radioshow. Omdat ze een week vrij had heeft Hallie Lord de show een week overgenomen. Zij is auteur van onder andere Sex, style and substance en Spice up your marriage. Ik luister wekelijks naar de podcast van de show.

In de podcast vraagt Hallie Lord een priester naar zijn favoriete playlist. Twee nummers wil ik daar graag uitlichten:

Should have known better van Sufjan Stevens
OMG zoooo moooi Too late have I loved you van John W. Vitz

Voorproefje op de Passion

Jeroen Koningsbrugge vertolkte vorig jaar de rol van Judas met gedragen door het witte licht.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…