Doorgaan naar hoofdcontent

Talking blog en andere sociale media

Enige tijd geleden vroeg mijn moeder: Waarom schrijf je eigenlijk een blog? Wat is het verschil met facebook? Ik legde haar uit dat Facebook een dagelijkse stand van zaken is, zoals een krant, en dat een blog weliswaar actueel is, maar ook een naslagwerk. Je kunt erin teruglezen als je een nieuwe blog ontdekt en de artikelen zijn langer zoals in een tijdschrift.Meestal verwijst het ene medium naar het andere.

Zo zocht ik op internet naar een 40-dagen-uitdaging voor in de vastentijd. Plotseling zag ik daar het bericht: 'Ga alsjeblieft niet op zwart tijdens de vastentijd! Juist in deze tijd zoeken veel mensen naar inspiratie.' Vervolgens las ik over een 40-day-photo-challenge op instagram (gebruik voor mijn instagram die mooie knop in de kolom rechts →.
Instagram is een online foto-album, maar dan actueel. Niet pagina's lang foto's van dezelfde vakantie, gewoon één foto versturen, een instant foto-telegram.

Nu ben ik gek op fotograferen (stiekum de reden dat ik deze blog ben begonnen), dus ik heb uitgezocht hoe instagram werkt. Dat was lastig, want je kunt  alleen foto's posten met een i-phone of samsung, en die heb ik niet. Maar het kan ook met een ipad al is dat behelpen, als je buiten foto's wilt maken in de regen of als je het apparaat de hele dag mee wilt nemen zoals ik graag met mijn fototoestel doe. Of als je je ipad deelt...mijn foto's verschenen spontaan op de Facebook van Stud... sorry sorry... omdat zijn account automatisch verbonden was met mijn instagram op de gedeelde ipad, zonder dat dat voor mij zichtbaar was, dus mijn legohart en Jezus aan het kruis in de Majellakerk in Utrecht zijn bij al zijn collega's beland... oeps

(voor deze foto's verwijs ik naar instagram:-), niet om het een of ander maar dat is voor mij makkelijker dan ze weer opzoeken - maar ik blijf hier ook foto's posten hoor)

Dan is er pinterest, zie rechts mijn pinterest, waar je talloze afbeeldingen vindt van wat je allemaal van papier kunt maken, hoe je je buro kunt organiseren, en hoe je een scheikundig laboratorium kunt haken waar Walt van Braking Bad jaloers op zou zijn.

Twitter is om heel snel korte berichten de wereld in te sturen, bijvoorbeeld vanuit de Tweede Kamer. Snapchat is ook zoiets, een bericht, foto op video die maar beperkte tijd zichtbaar is. Met name deze laatste twee daar word ik erg zenuwachtig van en die heb ik dan ook nog niet ontdekt.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…