Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday Treinrails met pilaren en wissels

De afgelopen week heeft Bud hard gewerkt aan de infrastructuur van de wereld, een trein die langs alle zes dorpen in de wereld komt. Twee weken geleden had hij op een plattegrond  (dynmap) aangegeven hoe de rails komt te lopen.


Vorige week heeft hij het Centraal Station gebouwd.

Het meeste gebeurt  onder de grond, waar command blocks onder redstone geplaatst zijn.


Er zijn command blocks gebruikt bij het plaatsnamenbord, en onder het station. Deze zorgen er via commando's voor dat je, als je een plaatsnaam aanklikt en vervolgens in een karretje stapt, direct naar de plaats van bestemming gereden wordt. Dat is handig want dan hoef je bij splitsingen niet te kiezen of je links of rechts moet.

Command block
De rails liggen hoog zoals bij een monorail. Onder de rails staan pilaren. Er zijn nog hogere pilaren dan deze, daar komt nog wel eens een mooie foto van. Links komt een stationnetje van één van de dorpjes. Als je onderaan instapt ga je omhoog en via een ingenieus systeem wordt je dan naar links of naar rechts geleid. Dat gaat allemaal vanzelf. Onderweg kun je om je heen kijken naar het mooie landschap en naar de gebouwen van de andere dorpen .
Dit is ook nog wel even leuk, hieronder zie je de onderkant van een pilaar. Dat is eigenlijk de commando-kamer om de wissels bovenin te bedienen. Normaal zie je dat niet, want het is dichtgemaakt. In het echt zouden ze dat ook niet openlaten, toch? Maar 't is wel mooi om te zien hoe dat werkt.
Bovenkant pilaar

De rails is klaar. De wisselsystemen worden misschien nog vervangen door een beter systeem, waarbij je ook terug kunt gaan naar waar je vandaan komt, als je verkeerd bent gereden of van gedachten veranderd (dat kan nu niet).

Maar je kunt in ieder geval overal komen, in elk dorp, wat een vooruitgang!Zie ook de vorige afleveringen:
Treinstation en ServerSigns
Monorail
Worldguard
Dynmap
Wereld maken
Introductie

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…