Doorgaan naar hoofdcontent

Maria van Egypte

In de vastentijd heb ik al geschreven over Maria van Egypte, de jaarheilige die ik heb getrokken met de Saint Generator. Op deze manier verbind je je voor een jaar met de betreffende heilige. Het is een uitnodiging meer over deze persoon te leren. Alle heiligen hebben hun eigen kwaliteiten. Sommige van hen zijn makkelijk toegankelijk, andere minder. Maria van Egypte behoort tot de laatste categorie, zie alleen al haar uiterlijk: meestal wordt ze mager afgebeeld, met een getaande huid en met haren die haar hele lichaam bedekken. Vroeger was ze juist heel mooi en verleidelijk. Ze wordt dan ook vaak verward met Maria Magdalena, maar ze is te onderscheiden aan haar haren en aan de drie broden waarmee ze vaak wordt afgebeeld.


Wat ik opvallend vind aan haar levensverhaal is de intensiteit van haar bekering. In een geluidsfragment vertelt Molly Sabourin over haar eigen onbegrip wat betreft Maria van Egypte (Engels).

Zij stipt aan dat Maria noch aan het beeld van schoonheid, noch aan het beeld van een moederlijke vrouw beantwoordt.

Fijntjes wordt opgemerkt dat dit de categorieën zijn waarbij wij ons snel prettig voelen.

Aan het eind geeft ze aan geleerd te hebben dat Christendom noch rationeel, noch gematigd is:


'Christianity is neither rational nor moderate' (4:36)Luister naar de hymne van St. Maria van Egypte waarin haar verhaal verteld wordt volgens de wijze van de koptisch-orthodoxe kerk, waar zij erg populair is.


Klein detail: de drie broden die zij vasthoudt, verbinden haar met het feest van de Heilige Johannes vandaag, waar wij traditioneel stokbroden bakken boven Sint-Jansvuren. En natuurlijk met het brood van Christus.

Reacties

 1. Alleen de plaatjes zijn al heel mooi :-) Ik ga je linkjes volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zo te zien gelukt, fijn!
   Deze foto's heb ik van Unsplash en gratisfotodownloaden.be, heel handig voor foto's die je zelf niet kunt maken (rechtenvrij).

   Verwijderen

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…