Doorgaan naar hoofdcontent

Maria van Egypte

In de vastentijd heb ik al geschreven over Maria van Egypte, de jaarheilige die ik heb getrokken met de Saint Generator. Op deze manier verbind je je voor een jaar met de betreffende heilige. Het is een uitnodiging meer over deze persoon te leren. Alle heiligen hebben hun eigen kwaliteiten. Sommige van hen zijn makkelijk toegankelijk, andere minder. Maria van Egypte behoort tot de laatste categorie, zie alleen al haar uiterlijk: meestal wordt ze mager afgebeeld, met een getaande huid en met haren die haar hele lichaam bedekken. Vroeger was ze juist heel mooi en verleidelijk. Ze wordt dan ook vaak verward met Maria Magdalena, maar ze is te onderscheiden aan haar haren en aan de drie broden waarmee ze vaak wordt afgebeeld.


Wat ik opvallend vind aan haar levensverhaal is de intensiteit van haar bekering. In een geluidsfragment vertelt Molly Sabourin over haar eigen onbegrip wat betreft Maria van Egypte (Engels).

Zij stipt aan dat Maria noch aan het beeld van schoonheid, noch aan het beeld van een moederlijke vrouw beantwoordt.

Fijntjes wordt opgemerkt dat dit de categorieën zijn waarbij wij ons snel prettig voelen.

Aan het eind geeft ze aan geleerd te hebben dat Christendom noch rationeel, noch gematigd is:


'Christianity is neither rational nor moderate' (4:36)Luister naar de hymne van St. Maria van Egypte waarin haar verhaal verteld wordt volgens de wijze van de koptisch-orthodoxe kerk, waar zij erg populair is.


Klein detail: de drie broden die zij vasthoudt, verbinden haar met het feest van de Heilige Johannes vandaag, waar wij traditioneel stokbroden bakken boven Sint-Jansvuren. En natuurlijk met het brood van Christus.

Reacties

 1. Alleen de plaatjes zijn al heel mooi :-) Ik ga je linkjes volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zo te zien gelukt, fijn!
   Deze foto's heb ik van Unsplash en gratisfotodownloaden.be, heel handig voor foto's die je zelf niet kunt maken (rechtenvrij).

   Verwijderen

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter