Doorgaan naar hoofdcontent

Maria van Egypte

In de vastentijd heb ik al geschreven over Maria van Egypte, de jaarheilige die ik heb getrokken met de Saint Generator. Op deze manier verbind je je voor een jaar met de betreffende heilige. Het is een uitnodiging meer over deze persoon te leren. Alle heiligen hebben hun eigen kwaliteiten. Sommige van hen zijn makkelijk toegankelijk, andere minder. Maria van Egypte behoort tot de laatste categorie, zie alleen al haar uiterlijk: meestal wordt ze mager afgebeeld, met een getaande huid en met haren die haar hele lichaam bedekken. Vroeger was ze juist heel mooi en verleidelijk. Ze wordt dan ook vaak verward met Maria Magdalena, maar ze is te onderscheiden aan haar haren en aan de drie broden waarmee ze vaak wordt afgebeeld.


Wat ik opvallend vind aan haar levensverhaal is de intensiteit van haar bekering. In een geluidsfragment vertelt Molly Sabourin over haar eigen onbegrip wat betreft Maria van Egypte (Engels).

Zij stipt aan dat Maria noch aan het beeld van schoonheid, noch aan het beeld van een moederlijke vrouw beantwoordt.

Fijntjes wordt opgemerkt dat dit de categorieën zijn waarbij wij ons snel prettig voelen.

Aan het eind geeft ze aan geleerd te hebben dat Christendom noch rationeel, noch gematigd is:


'Christianity is neither rational nor moderate' (4:36)Luister naar de hymne van St. Maria van Egypte waarin haar verhaal verteld wordt volgens de wijze van de koptisch-orthodoxe kerk, waar zij erg populair is.


Klein detail: de drie broden die zij vasthoudt, verbinden haar met het feest van de Heilige Johannes vandaag, waar wij traditioneel stokbroden bakken boven Sint-Jansvuren. En natuurlijk met het brood van Christus.

Reacties

 1. Alleen de plaatjes zijn al heel mooi :-) Ik ga je linkjes volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zo te zien gelukt, fijn!
   Deze foto's heb ik van Unsplash en gratisfotodownloaden.be, heel handig voor foto's die je zelf niet kunt maken (rechtenvrij).

   Verwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…