Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday

Even iets over het Minecraftproject van de kerk. Er zijn nog veel vragen en de status quo verandert voortdurend.

Bud is druk bezig geweest met de 'ipad'- of mobiele wereld, de pe-wereld wat staat voor Pocket Edition, want het is gebleken dat de meeste kinderen deze versie op een mobiele telefoon of tablet spelen, al kan je er minder goed mee bouwen dan met de pc-versie.
Ipad = mobiele = pe = Pocket Edition
Het creëren van een 'mobiele' wereld was gelukt, maar nu wil het toeval, het noodlot of hoe noem je dat ding, dat een paar dagen geleden de nieuwe versie van de Minecraft pocketeditie werd geïmplementeerd. Dat gebeurt, zonder dat je er invloed op hebt. Deze bui hing al boven ons hoofd dus het was slechts een kwestie van tijd, maar we hadden gehoopt toch al van start te kunnen gaan. Nu moet er gewacht worden tot de mod of een ander programma dat nodig is (sorry - noob) ook geupdate is.

Het andere toeval of noodlot of hoe heet dat ding is, dat de persoon die die updates maakte ermee op is gehouden, twee weken geleden. Gelukkig heeft iemand anders het overgenomen maar het is allemaal vrijwilligerswerk, dus het is maar afwachten wanneer dat gebeurt.

Het lijkt de kerk wel.

Afijn het is zondag en er is een bijeenkomst. In de kerk, want mensen vinden het tegenwoordig teveel moeite naar het parochiecentrum te lopen, schijnt. Na de mis zoeken wij het scherm op dat staat opgesteld achter in de kerk. Twee van de grotere kinderen hebben een film van de pc-wereld gemaakt. Het geluid  is erbarmelijk en komt niet over de herrie van de koffiedrinkende mensen heen. Hierdoor vervalt ook het gedeelte waarin we met de kinderen zouden overleggen welke gebouwen er nog gebouwd moeten worden. Maar daarvoor in de plaats hebben een aantal parochianen die anders niet met het project te maken hebben, kunnen zien waar de kinderen mee bezig zijn.

Dan wordt mijn hulp ingeroepen door een ouder, die wat wil weten over de pe-wereld. Ik sein Bud, maar die staat staat strategisch opgesteld achter een pilaar met een beker limonade. In gebroken Engels vraagt de meneer hoe het zit met de ipad-wereld. Ik probeer met handen en voeten uit te leggen hoe het zit, terwijl twee lieve kleine kindertjes verwachtingsvol naar me opkijken. Met extra luide stem leg ik uit over de nieuwe versie 1.5. '1.5.1.', bemoeit Bud zich er inderdaad mee, terwijl hij de laatste slok limonade naar binnen werkt en zijn beker aan de kant zet.

Een grootouder van twee deelnemers legt de pastoor kapelaan uit (sorry, dat woord is zo nieuw voor mij - het zit nog niet in mijn systeem), dat zij haar kleinkinderen had uitgelegd hoe een altaar eruit moest zien.
'Jij hebt ze vast instructies gegeven?', vat ik samen. Ze kijkt mij lang en zwijgend aan.

'Waar is de biechtstoel?' vraagt de kapelaan, terwijl de film verder gaat en een kerk van binnen laat zien.
'Die is er nog niet.'
'In een andere kerk in staat er wel één', vul ik aan en bedenk me hoe waar dat is, ook in het echt. Er staat natuurlijk meestal wel een biechtstoel in ieder kerk, maar die ziet er dan zo uit:
Biechtstoel
Daar kijkt vast niet vaak iemand in, hooguit iemand die lege gerecyclede mayonaise-emmertjes zoekt.

'Ik ga maar even koffie halen', opper ik. 'U ook?'
'Ik drink geen koffie in de kerk.', zegt de mevrouw, die tot de orde van de ongeschoeide leest behoort. Ik kijk naar de grond en vermoed dat de kapelaan nog geen koffie heeft gehad. Hij is de hele tijd met mensen aan het praten. 'Wil jij wél koffie?', durf ik. Dat wil hij.

Maar dan.
Dan...
Is de koffie op.

De koffiejuffrouw - koffiemevrouw klinkt ook niet flatteus - wringt nog een half kopje uit een laatste thermoskan. Ik ben zo teleurgesteld dat het haast ongepast is - want natuurlijk geef ik dat Haagse bakje aan de arme priester - maar ik had echt zin in een tweede kopje koffie.


Maar het is een goed offer.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…