Doorgaan naar hoofdcontent

Over de voorzienigheid op maandagmorgen

Ja ik weet het. Ik wilde deze week alleen nog een mooie Minecraft Monday post plaatsen, voordat ik vrijdag, met de 200ste post, overga naar een nieuw design!

Ik heb natuurlijk wat in te halen omdat er een paar weken geen Minecraft post is geweest.

Maar. Vanmorgen.

Moesten we naar de tandarts. De afspraak was om 8.25 maar door een denkfout van mij waarbij ik dacht dat 8.25 7.25 was, hebben we niet uitgeslapen en zijn we op de normale tijd opgestaan en waren we om 7.25 klaar. Om wakker te blijven tot 8.25 ging ik maar de afwas doen - de ijsmachine van gisteren - ja lekker ijs - en dan ook de blender - het aanrecht - de keukenkastjes - en ook maar meteen het groenbakje legen. En meteen de kliko aan de weg. Ik loop naar boven en denk - wat ging ik ook weer doen - en besluit even de afspraak te checken. Die bleek verdwenen uit onze google familie-agenda (???) en de herinneringsmail was ook weg uit mijn inbox.

Maar er was toch nog iets? Ja hoor...


De vuilniswagen... als ik hem hoor is hij al bezig met legen en dan red ik het net niet meer, maar ik kan de kliko wel in een andere straat zetten waar hij later langs komt. Dat doen we en we lopen meteen door naar de tandarts (de tijd klopte). Op de terugweg blijven we even bij een enorme hijskraan staan - daar is Bud helemaal gek van.

'Kijk man, hij heeft zich helemaal opgedrukt op zijn stempels. Zou leuk zijn als 'tie in mekaar stortte.' Heb ik dit kind opgevoed?
'Nee Bud, als hij op mensen valt kunnen die wel dood zijn.'
'Ze kunnen toch wegspringen?'
'Misschien zijn ze niet snel genoeg, of springen ze de verkeerde kant op.'

We lopen terug, de kliko is nog niet geleegd zie ik. Thuis heeft Bud  een kwartier nodig om zijn spullen te pakken. Ik benut die tijd door de afwas op te ruimen. Dan valt het me op. Er ontbreekt iets. En dat iets heb ik ook niet gezien in de afwas. En dan bedenk ik me wat het is. Het zou toch niet...

Ik loop naar buiten, naar de straat waar de kliko staat. Ik doe hem open, hij zit hardstikke vol wat in dit geval wel handig is. Ik zoek de inhoud van het laatste groenbakje, die bovenop ligt. En daarin, daartussen, ligt wat zwarts. Het is de dop van de drinkbeker.


Ik vis hem eruit, krijg niet eens vieze handen en loop terug naar huis met mijn mond openhangend van verbazing. Dan komt het woord 'voorzienigheid' in me op.

Dit was eigenlijk al het hele verhaal. Maar als ik het intyp, zie ik onze auto aankomen.

Wat is er aan de hand? Iets met Stud's moeder? Heeft hij een aanrijding gehad? Stud stapt uit en inspecteert langdurig de rechter achterkant van zijn auto. In ieder geval staat hij er zelf ongedeerd naast. Ik loop naar buiten - lekke band. Stom dat we de bandenspanning niet gecheckt hebben, dit weekend leken ze al te zacht. Niet veilig. Gelukkig heeft hij er nu twee nieuwe banden op laten zetten.

Net na die dop bad ik al, Heer, dank u wel. Voor de dop, maar ook omdat ik weet dat u over me waakt. Hoe kan ik u danken?

Dat was grappig want ik verwachtte geen antwoord. Maar ik kreeg het wel. Hij zei: 'Je had zo'n idee om iets te doen met een aantal uitspraken uit Amoris Laetitia. Ga dat doen.' 'Dank u wel Heer', zei ik en was blij. Dat idee heb ik inderdaad, omdat er zoveel sterke uitspraken inzitten. Deze paus is goed in oneliners. Dat dus. En de Minecraftpost.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…