Doorgaan naar hoofdcontent

Spaghetti puttanesca voor de feestdag van Maria Magdalena op 22 juli

Ik check het internet of ik niet de 200ste persoon ben die bedacht heeft dat het leuk is Spaghetti Puttanesca te eten op de feestdag van Maria Magdalena, 22 juli. Zij werd op die dag al herdacht, maar deze dag is nu door paus Franciscus verheven tot kerkelijke feestdag.

Het is een goed gebruik om feesten met eten te vieren, en daarbij beperken we ons natuurlijk niet tot Kerstmis en Pasen. Ook heiligen kunnen goed herdacht worden met een maaltijd.

Foto van puttanescamet tomaten-vissaus

Foto van iemand die een bord spaghetti puttanesca eet

Ik vind nog geen voorstellen om met deze Napolitaanse spaghetti het nieuwe feest te vieren, maar al surfend beland ik bij het NRC, dat meldt: 'Het besluit moet ook de rol van vrouwen in de kerk verstevigen.'

Tja. Ik frons mijn wenkbrauwen. Bedoelen ze hiermee 'vrouwen moeten meer als mannen worden', en ziet men het als een voorzet dat vrouwen straks ook priester mogen worden? Emancipatie is pas een feit als mannen het recht opeisen kinderen te kunnen baren. Elke dag onbetaald te mogen koken. Onbetaald voor hun ouders te mogen zorgen.

Die dag kan niet ver meer weg zijn, toch?

Terug naar het NRC, waar Maria Magdalena naast de Heilige Bonaventura wordt opgehangen. Links, meldt het NRC, zodat we de Heilige Bonaventura niet met Maria Magdalena verwarren. Je weet maar nooit.

Bekijk hier Maria Magdalena van Crivelli in het Rijksmuseum.

Foto van iemand die een bord spaghetti puttanesca eet

Maargoed, praatjes vullen geen gaatjes dus nu, de spaghetti.

Spaghetti puttanesca


Ingrediënten voor 3 personen (en anders gewoon meer, hè):

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 ansjovissen
  • blik tomaten of tomatensaus
  • tonijn (blik is goed, vers is beter)
  • zwarte olijven (groene mag ook hoor)
  • kappertjes
  • pasta, bijvoorbeeld spaghetti
  • zout
  • basilicum (rucola is ook lekker)

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak deze aan met de ansjovis in wat olie van de ansjovis of tonijn. Prak de ansjovis fijn. Voeg na 5-10 minuten de tomaten en tonijn toe.

Kook ondertussen de spaghetti. Kook eerst het water, doe dan de spaghetti en wat zout erbij en zet een timer als het water met de spaghetti voor de tweede keer kookt (voor kooktijd zie verpakking). Je kan het even proeven, de spaghetti moet nu beetgaar zijn. Afgieten en door de saus roeren, of apart serveren. Basilicum erbovenop en serveren.

Meteen aan tafel want spaghetti wacht niet.


Beter nog pas opdienen als iedereen aan tafel zit. Dat lukt mij meestal niet dus dan sta ik te schreeuwen als een echte Italiaanse Mama.

Foto van een pan met spaghettisaus puttanesca met zwarte olijven er bovenop

Voor wie meer wil lezen over wat de verandering van gedenkdag naar feestdag inhoudt, lees dit op rkdocumenten.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…