Doorgaan naar hoofdcontent

Spaghetti puttanesca voor de feestdag van Maria Magdalena op 22 juli

Ik check het internet of ik niet de 200ste persoon ben die bedacht heeft dat het leuk is Spaghetti Puttanesca te eten op de feestdag van Maria Magdalena, 22 juli. Zij werd op die dag al herdacht, maar deze dag is nu door paus Franciscus verheven tot kerkelijke feestdag.

Het is een goed gebruik om feesten met eten te vieren, en daarbij beperken we ons natuurlijk niet tot Kerstmis en Pasen. Ook heiligen kunnen goed herdacht worden met een maaltijd.

Foto van puttanescamet tomaten-vissaus

Foto van iemand die een bord spaghetti puttanesca eet

Ik vind nog geen voorstellen om met deze Napolitaanse spaghetti het nieuwe feest te vieren, maar al surfend beland ik bij het NRC, dat meldt: 'Het besluit moet ook de rol van vrouwen in de kerk verstevigen.'

Tja. Ik frons mijn wenkbrauwen. Bedoelen ze hiermee 'vrouwen moeten meer als mannen worden', en ziet men het als een voorzet dat vrouwen straks ook priester mogen worden? Emancipatie is pas een feit als mannen het recht opeisen kinderen te kunnen baren. Elke dag onbetaald te mogen koken. Onbetaald voor hun ouders te mogen zorgen.

Die dag kan niet ver meer weg zijn, toch?

Terug naar het NRC, waar Maria Magdalena naast de Heilige Bonaventura wordt opgehangen. Links, meldt het NRC, zodat we de Heilige Bonaventura niet met Maria Magdalena verwarren. Je weet maar nooit.

Bekijk hier Maria Magdalena van Crivelli in het Rijksmuseum.

Foto van iemand die een bord spaghetti puttanesca eet

Maargoed, praatjes vullen geen gaatjes dus nu, de spaghetti.

Spaghetti puttanesca


Ingredi├źnten voor 3 personen (en anders gewoon meer, h├Ę):

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 ansjovissen
  • blik tomaten of tomatensaus
  • tonijn (blik is goed, vers is beter)
  • zwarte olijven (groene mag ook hoor)
  • kappertjes
  • pasta, bijvoorbeeld spaghetti
  • zout
  • basilicum (rucola is ook lekker)

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak deze aan met de ansjovis in wat olie van de ansjovis of tonijn. Prak de ansjovis fijn. Voeg na 5-10 minuten de tomaten en tonijn toe.

Kook ondertussen de spaghetti. Kook eerst het water, doe dan de spaghetti en wat zout erbij en zet een timer als het water met de spaghetti voor de tweede keer kookt (voor kooktijd zie verpakking). Je kan het even proeven, de spaghetti moet nu beetgaar zijn. Afgieten en door de saus roeren, of apart serveren. Basilicum erbovenop en serveren.

Meteen aan tafel want spaghetti wacht niet.


Beter nog pas opdienen als iedereen aan tafel zit. Dat lukt mij meestal niet dus dan sta ik te schreeuwen als een echte Italiaanse Mama.

Foto van een pan met spaghettisaus puttanesca met zwarte olijven er bovenop

Voor wie meer wil lezen over wat de verandering van gedenkdag naar feestdag inhoudt, lees dit op rkdocumenten.