Doorgaan naar hoofdcontent

Over vliegen, jeuk en een warme nazomermiddag

Lord of the Flies. Heer van de vliegen. Zo dacht ik toen ik moe en bezweet van het fietsen, op het bankje zat in de achtertuin, in het nazomer-namiddag-zonnetje.

Er landde een vlieg op mijn been. En toen nog twee. Negeren leek me een goede optie. Maar dat hield ik niet vol, dus af en toe wapperde ik ze weg. Steeds kwamen ze weer terug.
Het is net als met vervelende mensen dacht ik. Zinloos om je eraan te ergeren, maar af en toe kun je het toch niet laten.
Een tekening van een vlieg
Zo mijmerde ik verder over het wezen vlieg, en ik moest denken aan een blog die ik laatst tegenkwam, waarom heeft god de mug gemaakt. Die heb ik voor het gemak even teruggezocht want eigenlijk had ik die overgeslagen om de jeuk te voorkomen, die je krijgt als je dit onderwerp bezigt.

Maar muggen prikken en vliegen niet. Die kunnen dus niet zoveel kwaad - tenzij je open wonden hebt want ze komen natuurlijk wel net van de kliko.

Maar toen mijn aandacht niet meer bij vliegen was, niet bij de echte tenminste maar wel bij de theorieën daarover, krabde ik toch even. De kriebel werd echt te erg en af en toe krabben kan geen kwaad, legde ik mezelf uit. Maar minuten later voelde ik de krabbels nog, en ik weet toevallig dat je in feite je huid beschadigd als je krabt. En ik had net ook gemerkt dat als je ze wegjaagt zonder te krabben, de jeuk ook weg is. Dus behalve dat ik mezelf onnodig krabde, en zo mijn huid beschadigde, ging ik mezelf overtuigen van de juistheid van deze handeling. en ik had mezelf ook zeker geloofd, als ik er niet ineens achter kwam dat de vliegen verdwenen waren. Weg.

Want. Hun missie was geslaagd. Ik krab mezelf en vertel mezelf leugens.

Heer van de vliegen, dat slaat op Beelzebub uit de Bijbel. Als ik dat Google kom ik meteen het boek Lord of the Flies tegen, Heer van de vliegen. Dat heb ik voor mijn boekenlijst gelezen. Op nadrukkelijk advies van mijn vader. Het had een harde rode kaft, dat weet ik nog. En het sloot goed aan bij mijn ziekelijke interesse in groepsprocessen. Ziekelijk want ik begrijp nooit waarom mensen massaal de verkeerde keus maken - om er maar bij te horen. En tegelijkertijd begrijp ik het maar al te goed.

Als ik naar binnen ga om een potje te koken, sluit ik het vliegengordijn achter mij.


Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…