Doorgaan naar hoofdcontent

12 Redenen om de rozenkrans te bidden

Blauwe rozenkrans in de vorm van een hart

Als je jezelf in bed bevindt en geen zin hebt om op te staan
Als je de taken die voor je liggen niet aandurft
Als je bang bent om hulp te vragen
Omdat je bang bent je eigen stem te horen
Of omdat je geen woorden weet
Om eloquent het universum in te smijten

Als je bang bent God voor ogen te komen
Bang om de straat op te gaan
Bang om te verdwalen
In dit leven op deze aarde

Als je moe bent en nog ver moet
Als je moe bent en niet kunt slapen
Als je moe bent en iedereen die je wil helpen
Alleen maar meer taken op je to do list zet

Het leren van de rozenkrans
Is zelf een grote rozenkrans
Gebeden die je misschien nooit
Of half of heel geleerd hebt

Aan elkaar geregen
Met het verhaal van Jezus ertussen
Op de grote kralen
Van zijn ontvangenis tot zijn graf
En daarná natuurlijk
Vooral daarna


Boekje met uitleg Kinderen van God bidden met Maria

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…