Doorgaan naar hoofdcontent

Een dagje apenheul, toevluchtsoord op zondag voor jonge gezinnen, met voordelige stroom.

Belachelijk druk is het. Zondagmorgen, 10.15. De enorme parkeerplaats is al halfvol. Indrukwekkend.
(Kan de Apenheul geen samenwerkingsverband aangaan met de leegstromende kerken?)

Honderden mensen drommen naar binnen. We denken snel te zijn met onze mobiele e-tickets, maar moeten helaas terug langs de speciale Pure Energie Stand om ingescand te worden en gratis consumptiebonnen te krijgen.

Wij houden niet van hordes. Bud barst dan ook in een enorm gemopper los - dit is de ergste dag van mijn leven. Jonge stelletjes met één peuter zijn duidelijk oververtegenwoordigd. Maar als wij ze denken te passeren bij een wegverbreding, dan blijkt er een turbostand op de wagentjes te zitten.

'Mam we zíjn hier dít jaar nog geweest!' 'Nee schat, dat was twee jaar geleden.' Néé, dít jáár!

Overal zie ik camera's met enorme lenzen - geen overbodige luxe want met het verblindende zonlicht bewegende apen fotograferen is lastig. Maar stillevens zijn ook mooi.
Schutting in regenboogkleuren in de Apenheul

Fontein in de Apenheul

Twee tondlopende vogels in de Apenheul
Ik druk Bud de plattegrond in de hand - 'dat kán jij zo goed, kaartlezen'.
'Ik kán het wel goed, maar wíl ik het ook...'

Via de aangegeven route lopen we naar de Bongo Bonde, waar om half twaalf de Gorilla's gevoerd worden.
Voedermoment Gorilla's in de Apenheul

Voedermoment Gorilla's in de Apenheul
Tijdens het praatje van een meneer met grijs haar, die lijkt op Richard Branson, letten ook de mens-apen goed op, en voeren wat rare fratsen uit zoals op de borst slaan, in de handen klappen en uit bomen vallen.

Bij vertrek later die dag verdenken we hem (=Richard Branson) ervan in één van de Tesla's te rijden die we op het parkeerterrein zien staan, zie foto onderaan.
Voedermoment Gorilla's in de Apenheul

Stud doet gelukkig niet moeilijk over mijn foto-woede maar Bud leunt tussen ons in achterover. Op mijn verzoek, anders moet ik hem er straks weer uitknippen. Maar ach, de zonnepanelen thuis tikken lekker door!
Zogenaamde actiefoto van een aap in de Apenheul, lui hangend in een touwnet
Actiefoto van een aap
Informatiebord van orang-oetans: ze zijn intelligent maar moeten nog wel veel leren van andere orang-oetans voordat ze volwassen zijn
Informatiebord over Orang-Oetans

Informatiebord Bonobo, Bonobo's zijn mensapen. De vrouwen maken de dienst uit. Zij werken samen om de lichamelijk sterkere mannen te domineren. Door elkaar te vlooien en door seks wordt deze samenwerking onderhouden en worden sociale conflicten opgelost of voorkomen
Informatiebord over Bonobo's

Twee struisvogels
Twee struisvogels


Twee Tesla's in de blauwwitte kleuren van het energiebedrijf Pure Energie
Twee Tesla's
Ook mochten wij een wens indienen voor een ander. Ik wist het niet. Bud had wel een wens: 'Dat ik nóóít meer naar de Apenheul hoef'. Ik denk niet dat de wens-vervullers dáár iets mee kunnen - of mogen van mij, ik vind het toch altijd weer leuk hoor, dierentuinen. Misschien dat we het doe-een-wens-gedeelte maar aan andere gezinnen overlaten.

Maar bij thuiskomst, toen het wasje net gedraaid had op goedkope stroom, wat weer even wennen is na jaren enkeltarief bij de vorige provider - toen wist ik wel iets: goedkope stroom op maandag voor christenen!!!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…