Doorgaan naar hoofdcontent

Pauls Puber Kookshow - voorlichting aan tafel

Tafel met Halloween-lekkernijen zoals vinger-worstebroodjes met ketchup, stomende limonade met groene glibbers en rozerode slierten en een versierde pompoen
Tafel met Halloween-lekkernijen zoals vinger-worstebroodjes met ketchup, stomende limonade met groene glibbers en rozerode slierten en een versierde pompoen

Heb je zaterdag Pauls Puber Kookshow gezien? Ik zou graag weten welke ouders dat ook samen met hun kinderen kijken. Of gaat u gauw de kamer uit als de show begint? Waarschijnlijker nog, uw pubers gaan gauw de kamer uit. Hoe dan ook, ik vroeg mijn zoon waarom het eigenlijk Kookshow heet. 'Omdat er in gekookt wordt', was zijn voorspelbare antwoord. Dat was mijn nog niet opgevallen. Maargoed.

Paul de Leeuw gaat al heel wat jaartjes mee. In de jaren '80 presenteerde hij Lieve Paul, een radioshow waarin hij tieners hielp met liefdesproblemen. Hij kan erg maf doen, maar hij is wel eerlijk en hij is er niet op uit mensen belachelijk te maken. Maar. Pauls nieuwe show.

Wáár* mijn zoon het vandaan heeft weet ik niet, maar opeens wilde hij daarnaar kijken. Mét ons. Zaterdagavond primetime bij de VARA. Dus sinds een week of drie kijken wij. Nouja, wij. Nadat ik onze zoon uit mijn luie stoel verjaagd had, 'maar dan moet ik zelluf een stoel pakken', en nadat hij heel langzaam één voor één zijn koffie, koekje en chocolaatje naar een nieuwe zitplek verplaatst had, hebben we vanaf seconde één gekeken. Luxe. Je hoeft tegenwoordig niets meer te missen.

Het begon met twee meiden van 13 en 17 die de kijker gingen uitleggen wat feminisme was, en dat zij zelf ook feministe zijn. 'Dat is als vrouwen weinig kleren aanhebben en mannen zeggen 'lekker ding'. Terwijl zij zelf ook zonder t-shirt lopen.' Bud en ik kijken elkaar aan.

'Nou', zeg ik na een paar seconden bedenktijd, 'ik vind dat mannen óók hun kleren aan moeten houden. Waarom betekent feminisme nou alle kleren úít?' Hij is het daar hartgrondig mee eens.

Later in de show interviewt Paul een transgender kind. 'Stop', roep ik naar Puber die de afstandsbediening beheert. Kortsluiting. In mijn hoofd. Hebben we net, in de feministische groene golf (de dames reden auto tijdens het interview) gehoord dat mannen en vrouwen dezelfde kledingvoorschriften moeten hebben, liefst ook dezelfde kleding zoals ik in een facebookfilmpje voorbij zag komen, waaruit we toch de conclusie kunnen trekken dat geslacht niet relevant is en we ons dus niet hoeven te gedragen naar verschillende regels voor mannen en vrouwen. Maar als dan een (fysieke) jongen zegt dat hij zich een meisje voelt, dan komt de school meteen in actie zodat hij een gendertraject in kan gaan. Dus, in niets maakt het uit of je man of vrouw bent, maar als je van het ándere geslacht wilt zijn, dan is het opeens heel belangrijk. Dan zegt níémand 'het maakt toch niet uit wat je bent'.

Wat vind jij daar nou van, draai ik me om naar mijn man, die in zijn, aan mijn stoel identieke, luie stoel naast mij zit. 'Ik kijk niet, ik zie niks', roept hij haastig en plempt wat nieuwe troepen in zijn Clash of Clans. Of is het War of Warcraft.** Ik leg hem mijn genderverwarring uit. Hij kijkt me glazig aan. Nu wordt ik toch even boos. 'Er staat een programma op over pubers en seks en jij kíjkt niet? Een programma over séks! En jij kíjkt niet! Je hebt een zoon in die leeftijd, ik vind dat je moet kijken en een mening vormen!'

Onze zoon zit te gniffelen - hij kent zijn ouders wel een beetje. Dan schuift mijn man zijn ipad opzij, net op tijd voor de vibratorrace. Creatief zijn ze wel, bij die VARA. Jammer dat mijn moeder indertijd gestopt is met haar cabaretgroep Kabattoir. Ze was op weg naar roem en de VARA zond toen als enige cabaret uit.

Maar ik diende mij aan. En in die tijd konden alléén vrouwen nog  zwanger worden.

Pauls Puber Kookshow terugkijken

*  hij had het van een televisiereclame
** het was War Robots

Reacties

  1. Geweldig geschreven.. Dat is DE reden dat ik geen VARA en Paul de Leeuw meer kijk... Vroeger (zeg 25 jaar geleden) was hij nog leuk, maar tegenwoordig laat maar...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Martine, ik zou ook niet kijken als ik niet een kind had dat het graag wou zien. Maar ik denk dat het programma ook de wereld reflecteert waarin onze tieners opgroeien. Die tv kan wel uit - maar het gaat wel om onze kids! Ik kies er dan toch voor te kijken en dan soms erover na te praten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…