Doorgaan naar hoofdcontent

10x meest gelezen in 2016

Dit jaar is een intensief blogjaar geweest, zeker nadat ik 40 dagen lang dagelijks een blog geschreven heb. Ik ben ook mijn schrijfsels via facebook gaan aankondigen en zo ben ik min of meer uit de 'anonimiteit' getreden, en ik ben op bloglovin', pinterest en instagram gegaan (sociale media in balkje bovenin). Dat laatste werd pas echt leuk toen ik voor mijn verjaardag mijn eerste smartphone kreeg, inderdaad, en dat anno 2016.

Grappig genoeg is de meestgelezen post van dit jaar nog vóór die tijd geschreven. Daarover verder meer!
Maar nu eerst:

10. Boekbespreking De kracht van een biddende vrouw - Stormie Omartian - gaat ook over De kracht van een biddend kind en De kracht van biddende ouders.

 9. Wat zeggen rupsen over de kerk? Een vergelijking van de kerk met een rups in zijn transformatieproces. Iets waar je vooral niet aan moet gaan zitten morrelen! Een rups vroegtijdig 'bevrijdt' uit zijn cocon zal nooit sterke vleugels hebben. Met foto's van ons eigen 'rupsenkweekcentrum'.

Vlinder op vinger kijkt je aan


Koolwitje op zalmkleurige muur

 8. Maria Magdalena, het Rijksmuseum en spaghetti puttanesca op 22 juli Eindelijk was ik eens op tijd met een recept, voor dit nieuwe feest nog wel! En het is ook echt een lekker recept.

 7. De oerknal: make that the cat wise  Eén van de vele tegeltjeswijsheden die dit jaar de revue zijn gepasseerd. Onze kapelaan vertelde over de kliko, die hij bij zijn ouders moest buitenzetten, waarbij hij een jeugdvriend tegenkwam. Na het uitwisselen van wederwaardigheden, ontboezemde de jeugdvriend hem, dat hij sinds het lezen van de tekst 'oerknal?' op een delfts blauw tegeltje, plotseling weer over het geloof van zijn jeugd durfde te praten.

Het trof hem vooral dat er een vraagteken achter de tekst stond, want dat zou betekenen dat er meer mensen aan de oerknal twijfelen. Als je zomaar op straat een briljant proefschrift tegenkomt, ga je er toch ook vanuit dat iemand met verstand van zaken dat geschreven heeft?

 6. Bedevaart naar Groenlo Met het gezin op pad - onze eerste bedevaart. Om onverklaarbare redenen scoorde deze blog veel hoger dan die van de bedevaart naar Rome. Tja, we blijven Nederlanders hè.

 5. Uitslag prijsvraag Als jullie deze blog  nou niet alleen gelézen hadden, maar ook een fatsoenlijk antwoord hadden ingestuurd, dan hadden we misschien een winnaar gehad. De prijsvraag, aan het begin van de 40 dagen bloggen gesteld, ging over een foto waarop iets stond dat er in het echt niet was. En dat had te maken met 'Spiegeltje spiegeltje aan de wand, hoe staat het met de binnenkant?'

 4. Tegeltjeswijsheid uit de kerk Nog meer spreuken uit de kerk, waaraan ik mijn favoriete exemplaar uit vervlogen tijden toevoeg:
Loesje tekst 'vroeger was mijn moeder de enige regeringsvorm'

 3. Een zeer populaire post over het maken van treinrails in Minecraft. Ook wil ik nog even noemen de aflevering waarin een kantoorgebouw gebouwd wordt met veel oog voor detail (dat noemt men autisme). En een aflevering waarin ik zelf een rol mocht spelen: samen met Bud mag ik in survival mode gaan overleven!!! Eerst grondstoffen verzamelen, daarmee een huis bouwen terwijl ik als mijn hongermeter volloopt een stuk vlees toegeworpen krijg van Bud. Langzaam wordt me duidelijk wat de lol is van Minecraft! Door bij het begin te beginnen! Want dat is natuurlijk eigenlijk het idee achter deze serie: mijn kind beter leren kennen!

Plaatje in het spel Minecraft van het interieur van een kantoorgebouw met stoelen, tafels, lampen etc.

Schaap in het spel Minecraft

Knutsel van blok uit het spel Minecraft

Knutsel van blok uit het spel Minecraft

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er zowel wat betreft de Minecraft posts als de Amoris posts meerdere in de top 10 terechtkwamen. Omdat ze beiden over één afgebakend onderwerp gaan - elk met een specifieke doelgroep - heb ik ze één keer in de top 10 opgenomen. Maar niets let je ze allemaal te lezen - in de paginabalk bovenaan kun je ze gemakkelijk terugvinden.

2. Amoris Laetitia, in gewoon Nederlands 'Vreugde van de liefde'. Dit is een postsynodale exhortatie, in gewoon Nederlands evaluatie door Paus Franciscus van twee kerkelijke vergaderingen met de bisschoppen (synodes) over het gezin.

Ik was zo blij met deze aandacht voor het gezin dat ik erover wilde schrijven. Maar gaande weg vond ik steeds meer dat er weinig viel toe te voegen aan de beschrijving van de paus. Daarom is mijn werk gaandeweg gewoon een vertaling geworden. Natuurlijk valt er een hoop uit te leggen - als de bisschoppen in de wereld het al niet eens zijn over bepaalde dingen, hoe groot zullen de meningsverschillen dan wel niet zijn tussen leken - katholiek of niet - want het bereik van deze paus blijft duidelijk niet beperkt tot zijn eigen club. Maar hier komen we vanuit de leer terecht op het gebied van de barmhartigheid en daarmee bij no. 1:

1. Zeven werken van barmhartigheid Leuk dat deze 'gewonnen' heeft! De eerste blog van dit jaar, waarin Bud laat zien via welke onverwachte bron hij geleerd heeft over de werken van barmhartigheid! Heel beeldend.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…