Doorgaan naar hoofdcontent

Goede blogvoornemens - wie heeft ze niet?

Ja, ook ik heb goede voornemens wat betreft het bloggen. Zo ben ik begonnen (ja het is niet gebleven bij het benoemen van mijn voornemens op een stukje oud papier) met het uitwerken van mijn recepten. Omdat ik geen receptensite heb, had ik zoiets van dan hoef ik me ook niet druk te maken over het precieze recept, gewoon wat gezellige tips geven is wel genoeg.

Maar dat is toch eigenlijk onzin, een net recept met ingrediëntenlijst is ook veel mooier om te zien. En dan kan je het ook echt máken, mocht je dat willen. Mijn zegen heb je alvast want ik schrijf alleen  de succesrecepten op (en anders zou ik het je eerlijk vertellen - mislukkingen zijn soms ook leuk :-).

Nu ik er toch over begin, mijn eerste driekoningentaart zag er mooi uit. De foto is niet zo scherp, het is dan ook één van mijn eerste eetfoto's:


Maar helaas, de taart was keihard! Niet eetbaar.

Overzichtelijke recepten dus, liefst ook nog met printmogelijkheid. Dus dat wordt nog wel een klus.

En liefst recepten met een verhaal erbij. Verhalen die uitmonden in een recept. Of hoe je het noemen wilt. Geloofsverhalen, gedeeltelijk, inderdaad, maar dat hoeft niet per se. Ook gewoon verhalen uit het dagelijks leven.

Ik had nog meer voornemens - het verbeteren van de pagina-indeling voor de telefoonlezers - want die hebben nu heel beperkte mogelijkheden om verder op mijn blog te zoeken. Een aparte receptenpagina is daar onderdeel van - maar ik wil eerst van de gezellige eet-kletsverhalen fatsoenlijke recepten maken.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…