Doorgaan naar hoofdcontent

Proeven en geloven

Wahaha. Vluchten naar de keuken. Ken je dat? Je hebt bergen ingrediënten gekocht, je tweeweekse planning (nieuwjaarsvoornemen) loopt. En behalve dat, ben je ook al twee keer extra naar de winkel geweest - man is jarig - taart - zat niet in de planning. En nog een keer - man is jarig - bier - hoezo zat dat niet in de planning?
Anyway - man blieft graag tonijn - sashimi kwaliteit dus rauw van binnen. Meteen een handje zeekraal meegenomen van de visboer - voelde me wel een huppeljeweetwel tussen al die mannen met hun haringkie of kibbeling voor de lunch, maargoed, die van mij lust nu eenmaal graag tonijn. En ik ook, dus da's goed.

Terwijl de tonijn ligt te marineren - wachtend en vast ook smachtend om zo even aangebraden te worden en dan - mooi rood van binnen - te worden verorberd. Geen probleem, ook voor numero drie niet hoor - voor Bud.

De groentjes was meer werk - zoals gewoonlijk.

De chinese kool moest worden gesnipperd - dat is in de machine op slice, denk ik?

Peultjes vervangen door snijbonen, we zijn hollanders nietwaar - op de grotere slicer en dan kort gekookt - geblancheerd, maar we zijn nog steeds geen fransmannen.


O trouwens, ik had een grote kitchen disaster. Voor de kwarktaart wilde ik slagroom kloppen, maar onze nostalgische en ook excentrische klopper sloeg dwars door de kom heen en de slagroom...

ziet en huivert...
Afijn, de tonijn. Marinade - check. Dressing van soja - check. Sesamzaad... eh... nee toch... altijd tonnen in voorraad maar uitgerekend vandaag is het op.

Maanzaad - kwam dat ook in het recept voor dan? Chia zaad lijkt ook wel op maanzaad. Let's try...
De wasabi heb ik vervangen door aangemaakt mosterdzaad - komt in de japanse richting, zeker voor een Nederlander, die ik nog steeds ben - check.

Och, moet des vrouws ook nog een blog schrijven. Het eten staat klaar - alleen nog de patat frituren en voorfrituren. En de tonijn bakken.

Mijn man heeft Netflix intussen al twee keer gewurgd - om de uitzending van Filemon Wesselink over autisme te kunnen kijken - samen. 't Is gelukt.

Aansluitend kijken we dan de Intelligentste Inwoner van Nederland. Of zoiets. Om tien voor half negen.

Maar die tonijn hé. 'k Heb hem geproefd hoor. Lekker. Rauw.

De koolsalade weet ik nog niet. Die kun je alleen in zijn geheel proeven.


En de patatjes. Tja. Vieze aardappelen. Van een onbekend merk (zal geen supermarkt zwartmaken hoor, zolang de tegenpartij niet betaalt).

We'll see.

P.S. Als patatjes waren de aardappelen prima te eten.

Reacties

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…