Doorgaan naar hoofdcontent

40 dagen bloggen

Boek met daarboven de tekst 40 dagen bloggen en een krakeling.

40 Dagen bloggen - blijk ik toch niet de enige te zijn die dat doet. Ik kwam op internet een mooi logo tegen en dat bleek van Kathleen op tuttefrut.be te zijn. Zij heeft mensen uitgenodigd mee te doen met 40 dagen bloggen, en een beetje inspiratie is nooit weg. Ze heeft een leuke lijst blog-ideeën, en al is het alleen voor de gezelligheid, ik doe mee!

Voor wie het nog niet had vermoed, het thema van mijn blog is geloof. Als je gaat geloven verandert langzaamaan alles. Dat is soms heel vreemd, maar er zijn wel meer tijden in je leven dat alles verandert. Als je klaar bent met school, afstudeert, verhuist, een kind krijgt.

Maar geloven is een haast onzichtbare verandering. Het kan heel vervreemdend zijn als je ineens niet meer helemaal hoort bij je oude omgeving, en je ook nog niet helemaal thuisvoelt bij de nieuwe. Ik heb dat heel emanciperend gevonden, in de zin van, dat ik op eigen benen moest gaan staan. Daar ben ik natuurlijk al mijn hele leven mee bezig maar nu in de zin van, waarop baseer ik de belangrijke keuzes in mijn leven, waar haal ik mijn zekerheid vandaan.

Juist omdat het lastig kan zijn over die dingen te delen, ben ik gaan bloggen. En er blijken meer onderwerpen in de blogwereld waar ik graag over lees, en schrijf: sokken breien, koken, lezen, relaties, kinderen, huishoudelijke praat. Hardstikke leuk om zo bij elkaar op de virtuele koffie te gaan.


Mijn rubrieken zijn:


Minecraft Monday op maandag: ik neem en geef een kijkje in de wereld van het spel Minecraft. Herkenbaar als je kinderen hebt, kleinkinderen, neefjes en nichtjes die dit spelen, of misschien speel je het zelf.

Op vrijdag ga ik de diepte in, daarvoor is hopelijk wel een plaatsje in het weekend. Op dit moment ben ik een boek aan het lezen en bespreken van paus Johannes Paulus II, De Theologie van het Lichaam.

Op zaterdag heb ik het over muziek die ik net ontdekt heb of wat dan ook.

Op zondag combineer ik een foto van mijn zondagse klofje via de linkparty What I Wore Sunday (WIWS), een deelfeestje dat eigenlijk niet meer in volle glorie bestaat maar wel heel leuk is. Vind ik. Liefst met de winkels erbij waar je alles hebt gekocht en de prijzen.

Dat, gecombineerd met enkele woorden over de lezing in de kerk van die dag en wat ik daarvan opgestoken heb.


Dan zijn er nog een hoop dagen over voor alles wat voorbijkomt, en nu dus ook voor de onderwerpen van  Kathleen op tuttefrut.be.


Dit is dag 14 van 40 dagen bloggen.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…