Doorgaan naar hoofdcontent

Aswoensdag - 40 dagen bloggen


Sinds vorig jaar staan deze verdroogde buxustakjes in de gang op het dressoir. Ik was ziek en kon ze niet meenemen om te laten verbranden en ik kon dus ook geen nieuwe halen. Nu ben ik net ook alweer ziek geweest maar het gaat al aardig beter.

De dorre takjes zijn een mooi zichtbaar beeld. Takjes, die niemand meer ziet staan omdat ze al zo lang op dezelfde plek staan, achteraan op het dressoir, verdwijnen vandaag in het vuur. Tegen het eind van de vastentijd krijgen we nieuwe takjes met Palmpasen.

Maar eerst krijgen we een kruisje, met de as van de zojuist verbrandde takjes. 'Moet je daarmee over straat?', vraagt Bud, mijn zoon van 15. Ik antwoord: 'Sommige mensen vegen het er meteen af, anderen laten het zitten en krijgen dan ook wel eens commentaar. Maar bij óns in de kerk zijn ze zo aardig geweest de boeteviering 's ávonds te doen, zodat je zelfs mét kruisje waarschijnlijk wel ongezien thuiskomt.'

Wat ik zelf een mooi beeld vind: je wordt verzegeld voor de duur van de veertigdagentijd om met de pasen, tot inkeer gekomen, weer open te gaan.

40 dagen bloggen dus. Het worden er wat meer want ik ga ook de zondagen doen en die zijn niet meegeteld in de '40'. Zou Jezus in de woestijn ook rust hebben gehad op de sabbat? Kan me niet eens voorstellen dat hij wist welke dag het was, laat staan of het sabbat was.

Om een indruk te krijgen kun je een kijkje nemen bij de 40 dagen bloggen posts van vorig jaar. Ik had een paar rubrieken: Minecraft Monday, Talking Blog op vrijdag en Muziek op zaterdag. Daar ga ik mee verder, maar er is ook ruimte voor spontane ingevingen. De vrijdag wil ik bewaren voor de wat langere stukken zodat je die lekker in het weekend kunt lezen (of op een ander vrij moment).


Psalmen 51(50),3-4.5-6ab.12-13.14.17.

God, ontferm U over mij in uw barmhartigheid,
delg mijn zondigheid in uw erbarmen.
Was mijn schuld volkomen van mij af,
reinig mij van al mijn zonden.

Ik erken dat ik misdreven heb,
altijd heb ik mijn vergrijp voor ogen.
Jegens U alleen heb ik gezondigd,
wat U tegen staat heb ik gedaan.

Schep in mij een zuiver hart, mijn God,
geef mij weer een vastberaden geest.
Wil mij niet verstoten van uw Aanschijn,
neem uw heilige Geest niet van mij weg.

Geef mij weer de weelde van uw zegen,
maak mij sterk in edelmoedigheid.
Heer, maak Gij mijn lippen los,
dat mijn mond uw lof kan zingen.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…