Doorgaan naar hoofdcontent

Favoriete muziek: Maarten van Roozendaal

Nu de carnavalsmuziek van ons is afgegleden, en de 'nog een keer kijken' pagina van youtube de laatste hits nog weergeeft, is er weer aandacht voor échte muziek. Serieuze muziek. Tussen de plakkende carnavalskrakers - die ik natuurlijk niet meer (althans niet expres) aanklik, want een beetje zelfdiscipline kan ook geen kwaad in de vastentijd - kwam deze artiest naar boven drijven die ik onlangs pas ontdekte. Ik zeg pas, want hij is een paar jaar geleden, in 2013, overleden.

Maarten van Roozendaal.

Hoe kan het dat ik nooit eerder van deze man gehoord heb? Hij is maar bij een vrij kleine groep bekend gebleven. Waarom? Dat mag Joost weten. Hij heeft goede teksten, is kritisch, heeft humor en zijn taalgebruik is uniek, grappig en scherp. Ik licht er enkele nummers uit, die er wat mij betreft uit springen.

Moe

Herken je dit:
Veel te vroeg, de wekker gaat,
buiten is nog licht, dat klote-apparaat,
moet je dus opstaan, dekbed opzij,
eerst één voet eruit, dan allebei
En dan in bad, wat een theater,
al dat schuim en al dat water
en dan ook nog met zeep in je ogen
dat hele lichaam weer af staan drogen
Het dagelijks ritueel, dat wordt sommigen van ons weleens... teveel.
Ik zing een liedje voor de hopelozen

Misschien hebben zij vroeger ook gebeden
misschien met zoveel meer geloof dan zij
die het alleen op vaste uren deden
als ging het om een alledaags karwei
Ik licht dit stukje er natuurlijk uit omdat ik zelf 'wat met geloof heb', maar zijn teksten gaan over vanalles. Het leven. In zijn burgerlijkheid, zijn diepte en zijn verval.
De mens die dorstte naar gerechtigheid
had niet steeds verder hoeven af te glijden
tot in het nihilisme van zijn tijd
nu is hij al zijn hoop en houvast kwijt
en zoekt vergeefs naar ongeschonden rozen
en strijdt vergeefs zijn hopeloze strijdMaaltijd

O, o... gezellig... de maaltijd gebruiken... je kleine zus ''k heb het koud', haar man 'dat valt toch wel mee', je grote zus die vrijgezel is 'maar dat is helemaal niet erg, er zijn wel meer mensen vrijgezel en dat is juist hélémáal niet erg', zegt: ''k heb eigenlijk wel trek'.

Je moeder zegt 'aan tafel', 'ja, kínderen' zegt haar vriend, 'dat lijken wel garnalen', zegt je zus die eigenlijk vrijgezel is maar dat is juist helemáál niet erg, nee júíst niet.

Nou, zegt je moeder, dat zíjn ook garnalen...

Deze moet je sowieso echt luisteren maar vooral als je dit soort familiegesprekken herkent :-)

En al was het maar omdat ze vervolgens het hele recept gaat uitleggen :-)))
Red mij niet

Nog een stapje treuriger. Of je nou uit welke kerk dan ook komt, vitamines voor kanker promoot, handen leest, in ufo's gelooft... laat Maarten zijn zeven sloten, zijn zeden en zijn zonden, met angst en zonder doel. Nouja als je hem dan niet kunt redden, dan kun je nog wel naar hem luisteren...


Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…