Doorgaan naar hoofdcontent

Koolsalade van Bill Granger, en het verhaal tijdens het koken

Gelukkig zijn er die gewone momenten van dankbaarheid.

Als je voelt dat de slaap eindelijk komt, 's avonds.

Als de rust op zachte voeten binnentreedt, tijdens het snijden van groenten.


Al vaak wilde ik jullie hier de verhalen omtrent eten en koken vertellen. Het verhaal tussen het koken door. Maar als het buikje rond is en de nacht valt dan ben ik meestal zo moe en voldaan dat ik spontaan vergeet wat ik ook weer wilde schrijven.

Koken is helemaal geen hobby van mij, mochten jullie dat soms denken (wat dan natuurlijk mijn eigen schuld is). Maar toen Stud en ik een gezamenlijke huishouding gingen voeren, heb ik het doen van boodschappen en het eten koken tot mijn taak genomen. Gewoon omdat ik het zo'n geregelde en dankbare taak vond. Kastjes vol, pruttelende pannen.Maar ik vind het helemaal niet altijd léuk. Zeker toen onze zoon klein was, vond ik het erg vermoeiend. Boodschappen doen met een buggy vond ik echt een ramp. Je bent zo breed dat het lastig manoeuvreren is. En waar laat je de boodschappen? Een klein kind in een boodschappenkar durfde ik nog geen seconde alleen te laten. Bovendien was ik altijd bang dat mensen zou denken dat ik een boodschap in één van de tassen of in het wagentje had laten glijden.

Maar als ik eenmaal aan het koken was, het liefst iets waarbij ik veel groente moest snijden, dan voelde ik alles langzaam van me afglijden. Zo'n gevoel van hè, hè. Terwijl je nog niet eens klaar bent. Een vredig gevoel. Geuren die de keuken vullen, en in mijn geval ook meteen de huiskamer. En daarna, het comfort van een warme maaltijd. Zelf gemaakt. Vers.


Behalve de chemie van het koken zelf, vindt er ook chemie van liefde plaats. De geuren die je bij binnenkomst tegemoet treden, nodigen uit, zeggen: er wordt in dit huis voor iedereen gezorgd.


Afgebeeld is een koolsalade met tonijnkebab en zelfgesneden friet uit het boek De snelle en simpele Aziatische keuken door Bill Granger. Er gaat nog een dressing van mosterd en mayonaise door de koolsalade. De snijbonen zijn kort gekookt.Dag 26 van 40 dagen bloggen.

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…