Doorgaan naar hoofdcontent

Kersenpitkussen

Zelfgemaakte hittepit: kussentje dat op te warmen is.

Van sommige dingen weet je niet dat ze bestaan.

Van die dingen weet je dan helemaal niet dat andere mensen er ook een verslaving aan hebben.

Daar kun je dan zomaar achter komen door het lezen van blogs die ook aan 40 dagen bloggen doen (dat heet research). De eer van dit idee gaat naar Sofie.

Ik heb drie hittepits, zoals ik ze noem. Eén met kersenpitten. Het duurt lang om daar genoeg van bij elkaar te sparen! En te wassen. Maar je kunt ze ook vullen met granen. Gerst, rijst etc. Dat heb ik met de andere twee gedaan.

Als stofje heb ik een oud lakentje van een kinderledikant genomen dat ik van mijn zus heb gekregen. Dat doet geen dienst meer en ik heb het altijd een mooi stofje gevonden. Voor de stevigheid heb ik een dubbele lap genomen en dichtgenaaid maar niet meteen helemaal. De vulopening naai je na het vullen dicht.

Zelfgemaakte hittepit: kussentje dat op te warmen is.

Singer naaimachine die nog van oma is geweest.

Voor het geval je je afvraagt wat voor naaimachine daar staat: de inmiddels antieke Singer die nog van mijn oma geweest is. Op zijn, inmiddels vaste plekje op de bovenverdieping. Och links zie je een rok die mislukt is en achter de naaimachine een blousje waar ik de mouwen nog terug aan moet zetten, met een rimpeltje. Ik haat naaien, echt. Maarja. Wel een mooi projectje voor in de vastentijd eigenlijk. Gelukkig heb ik het te druk met bloggen.

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…