Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday monsters en schapen


Natuurlijk kennen we allemaal de schaapjes uit Minecraft. Die zijn hardstikke lief en leveren wolletjes op. Maar wat vinden we van de monsters?

In creative mode kun je zonder monsters spelen, maar in survival mode heb je te maken met creepers, endermans, slimes. Dat is ook een reden dat veel ouders het geen leuk spel vinden. Ikzelf incluis. Maar nu 't kind groter wordt, kan ik wel een beetje begrijpen dat dat gedoe met die schaapjes - wat in onderstaande minifilmpjes humoristisch wordt verbeeld - soms plaats maakt voor het 'grotere vecht', met, zoals in het laatste filmpje, de enderman.'You don't want to mess with the enderman!
No no no no no no.'Als je de filmpjes bekijkt voel je het misschien: gezapig is een tijdje leuk en aardig. Schaapjes kijken, terwijl je samen sokken breit op de bank. Maar ja, de slechterik is toch ook wel spannend en herkenbaar uit je echte leven, the real life. In grote mensenfilms is ook altijd wel een slechterik. En moet je eens op social media kijken, daar is ook grote behoefte aan slechteriken. Nu is het wel iets anders om iemand te bombarderen tot slechterik, dan de echte ellende aan te pakken. In de echte wereld zijn er meestal geen monsters die je moet doodmaken, maar wat dacht je van kinderen die andere kinderen pesten? Of grote mensen die ook heel erg ver gaan op social media? Of de ene helft van de wereld die allemaal lekker eten laat invliegen terwijl de andere helft te weinig heeft?

Het is logisch dat je je kinderen wilt beschermen tegen 'monsters', maar moeten we ze er ook niet een beetje laten oefenen met de boosdoenerij die toch aanwezig is in de wereld, en waarmee ze ongetwijfeld te maken krijgen? We willen toch wel dat ze voor zichzelf en anderen kunnen opkomen? Of willen we liever dat ze, net als hun ouders soms, eerst heel lang doen alsof er niets aan de hand is en de andere kant uitkijken (zoals bij de milieuvervuiling, dat speelde al in mijn jeugd heel lang geleden, die gasbel ook al, maar niemand luisterde toen naar die paar geitenwollensokkentypes en punkers die dat verkondigden)? Omdat de democratische meerderheid het niet zo mooi vind staan in het landschap worden zonnepanelen en windmolens tegengehouden. Wacht maar, straks heb je geen landschap meer!

Zou wel een leuk filmpje opleveren trouwens, mensen die steeds maar weer de andere kant opkijken, tot ze echt niet anders kunnen, en dan in paniek op en neer gaan springen.

Volgende week verder met de beamers.


Dag 25 van 40 dagen bloggen.Minecraft Monday is een initiatief om het computerspel Minecraft beter te leren begrijpen. Autiauto, Minecrafter van het eerste uur, helpt mij daarbij.
Doel is dat ouders, grootouders etc. de lol ervan begrijpen, vooral de lol die kinderen ervan hebben.