Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday monsters en schapen


Natuurlijk kennen we allemaal de schaapjes uit Minecraft. Die zijn hardstikke lief en leveren wolletjes op. Maar wat vinden we van de monsters?

In creative mode kun je zonder monsters spelen, maar in survival mode heb je te maken met creepers, endermans, slimes. Dat is ook een reden dat veel ouders het geen leuk spel vinden. Ikzelf incluis. Maar nu 't kind groter wordt, kan ik wel een beetje begrijpen dat dat gedoe met die schaapjes - wat in onderstaande minifilmpjes humoristisch wordt verbeeld - soms plaats maakt voor het 'grotere vecht', met, zoals in het laatste filmpje, de enderman.'You don't want to mess with the enderman!
No no no no no no.'Als je de filmpjes bekijkt voel je het misschien: gezapig is een tijdje leuk en aardig. Schaapjes kijken, terwijl je samen sokken breit op de bank. Maar ja, de slechterik is toch ook wel spannend en herkenbaar uit je echte leven, the real life. In grote mensenfilms is ook altijd wel een slechterik. En moet je eens op social media kijken, daar is ook grote behoefte aan slechteriken. Nu is het wel iets anders om iemand te bombarderen tot slechterik, dan de echte ellende aan te pakken. In de echte wereld zijn er meestal geen monsters die je moet doodmaken, maar wat dacht je van kinderen die andere kinderen pesten? Of grote mensen die ook heel erg ver gaan op social media? Of de ene helft van de wereld die allemaal lekker eten laat invliegen terwijl de andere helft te weinig heeft?

Het is logisch dat je je kinderen wilt beschermen tegen 'monsters', maar moeten we ze er ook niet een beetje laten oefenen met de boosdoenerij die toch aanwezig is in de wereld, en waarmee ze ongetwijfeld te maken krijgen? We willen toch wel dat ze voor zichzelf en anderen kunnen opkomen? Of willen we liever dat ze, net als hun ouders soms, eerst heel lang doen alsof er niets aan de hand is en de andere kant uitkijken (zoals bij de milieuvervuiling, dat speelde al in mijn jeugd heel lang geleden, die gasbel ook al, maar niemand luisterde toen naar die paar geitenwollensokkentypes en punkers die dat verkondigden)? Omdat de democratische meerderheid het niet zo mooi vind staan in het landschap worden zonnepanelen en windmolens tegengehouden. Wacht maar, straks heb je geen landschap meer!

Zou wel een leuk filmpje opleveren trouwens, mensen die steeds maar weer de andere kant opkijken, tot ze echt niet anders kunnen, en dan in paniek op en neer gaan springen.

Volgende week verder met de beamers.


Dag 25 van 40 dagen bloggen.


Minecraft Monday is een initiatief om het computerspel Minecraft wat beter te leren begrijpen. Autiauto, Minecrafter van het eerste uur, helpt mij daarbij. Mijn doel is niet dat iedereen het spel gaat spelen, maar wel dat iedereen de lol ervan begrijpt, en dan vooral de lol die de kinderen ervan hebben.

In plaats van te zeggen, 'kom nu eindelijk eens achter de computer vandaan en ga buitenspelen', en dat soort ouderwetse vader- en moederpraat, draai ik het om en ga ernaast zitten (nadat we eerst een flinke wandeling hebben gemaakt natuurlijk).

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…