Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday Trechters maken voor opslag

Vandaag nemen we een kijkje hoe Bud een opslag bouwt. De wortels uit de farm worden via een automatisch systeem opgeslagen. Vorige keer hebben we de farm bekeken en de voorkant van de opslag.

Trechters worden geplaatst bij opslagkisten in Minecraft.
Het plaatsen van trechters aan de kisten
Aan de achterkant wordt via een trechtersysteem de oogst naar de kisten getransporteerd. Daarvoor verzamelt Bud ijzer uit zijn ijzerfarm. Je moet vijf ijzers en één kist bij elkaar voegen voor een trechter. Aan elke kist komt één trechter. De trechters worden van bovenaf gevuld. De inhoud valt naar beneden in de onderste trechter. Als die vol is, wordt de éénnaonderste trechter gevuld, enzovoorts.
Benodigdheden om een trechter te maken in Minecraft.
Benodigdheden om een trechter te maken

Terwijl Bud bezig is met trechters maken komt er een poppetje naast hem springen. 'Kom je op mijn eiland kijken?', zegt het poppetje. We worden getarped gewarped naar zijn eiland. Dat is heel klein, en héél vol. Maar wel leuk, we kijken even rond.

Iedereen heeft op de Skyblock server een eigen eiland. Je kan bij elkaar op bezoek gaan en met elkaar handelen, en ook samen een eiland bebouwen.Hieronder zie je de mob drop opslag. Er loopt een slurf vanaf de onderkant van de farm, die op een verdieping staat, naar de kisten. Daardoor komen de producten aandrijven. Links staat de wortelfarm, die hetzelfde systeem heeft.

De twee witte stralen, daar hebben we het nog wel een andere keer over.

Farm met vervoertunnel en opslag in Minecraft

Onderkant van een farm in Minecraft
Onderkant van de verdieping

Opslag in Minecraft bestaand uit 10 lagen en tig rijen.
Opslag


Dag 19 van 40 dagen bloggen


Minecraft Monday is een initiatief om het computerspel Minecraft wat beter te leren begrijpen. Autiauto, Minecrafter van het eerste uur, helpt mij daarbij. Mijn doel is niet dat iedereen het spel gaat spelen, maar wel dat iedereen de lol ervan begrijpt, en dan vooral de lol die de kinderen ervan hebben.

In plaats van te zeggen, 'kom nu eindelijk eens achter de computer vandaan en ga buitenspelen', en dat soort ouderwetse vader- en moederpraat, draai ik het om en ga ernaast zitten (nadat we eerst een flinke wandeling hebben gemaakt natuurlijk).

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…