Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday - wortels kweken

Onderkant van een farm (wortelboerderij) in het spel minecraft met opvang- en opslagsysteem.
Onderkant van de wortelboerderij

'Ik ga vasten', riep Bud vorige week enthousiast. Toch wel onder de indruk vroeg ik hem, of hij dan helemaal geen snoep meer ging eten in de vastentijd?

'Nee, ik bedoel ik ga vasten in Minecraft', zei hij. Ik keek hem glazig aan. 'Ja, zei hij, 'ik ga geen vlees en geen taart meer eten'.

Een farm (wortelboerderij) in het spel Minecraft met meerdere verdiepingen.

Een farm (wortelboerderij) in het spel Minecraft, opvangsysteem voor de wortelen met trechters en kisten.
Opvangsysteem met trechters en kisten
Inhoud van een kist met wortelen in het spel Minecraft.
Inhoud van een kist
Nu moet ik zeggen, hij heeft wél de daad bij het woord gevoegd. Hij heeft een enorme voorraad vlees, maar daar eet hij dus nu niet van. Heel veel groenten had hij niet in de opslag. Maar hij heeft inmiddels een wortel-boerderij gebouwd.

Het werkt zo: je neemt twee dorpelingen. Eén dorpeling plukt de wortelen en gooit ze naar de andere dorpeling. Tussen de dorpelingen loopt een waterstroom, die de wortelen 'vangt' en ze meevoert naar de opslag. Via een trechter belanden ze in kisten waar ze in opgeslagen worden.

Vervoersysteem voor de wortelen met waterwegen in het spel Minecraft.
Vervoersysteem voor de wortelen met waterwegen

Opvang- en opslagsysteem voor wortelen in het spel Minecraft.

Voor de statistieken. Er komen:

4 boerderijen, 2 voor wortels en 2 voor aardappelen;
elke boerderij heeft 8 vloeren;
elke vloer produceert 1.000 wortels per uur;

Dat is 8000 wortels, wat 6400 euro opbrengt.

Het zijn wel stapelboerderijen, maar voor groenten is niet zo erg, toch?


Met boerderij bedoel ik een farm.

Minecraft Monday is een initiatief om het computerspel Minecraft wat beter te leren begrijpen. Autiauto, Minecrafter van het eerste uur, helpt mij daarbij. Mijn doel is niet dat iedereen het spel gaat spelen, maar wel dat iedereen de lol ervan begrijpt, en dan vooral de lol die de kinderen ervan hebben.

In plaats van te zeggen, 'kom nu eindelijk eens achter de computer vandaan en ga buitenspelen', en dat soort ouderwetse vader- en moederpraat, draai ik het om en ga ernaast zitten (nadat we eerst een flinke wandeling hebben gemaakt natuurlijk).

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…