Doorgaan naar hoofdcontent

Muziek op Zaterdag

6:22 op zaterdagochtend, ik zit met een kopje detox-thee achter de computer. Een kwartier geleden ben ik wakker geworden, zoals je soms plotseling klaarwakker kunt worden, met een liedje, bonkend in mijn hoofd. Het klonk Iers. Ik moet het ergens gehoord hebben maar ik herken het niet meteen. Het gaat van 'gather us all, lalalalalala'.


Nu heb ik de discipline dat ik niet te vroeg opsta, dus ik blijf nog wat liggen en hoop dat het liedje niet verdwijnt. Dan bedenk ik mij hoe onlogisch ik eigenlijk denk: van maandag tot en met vrijdag gaat om 6:15 de wekker. En op zaterdag vind ik 6:22 ineens te vroeg om op te staan?

Ik sta dus toch maar op, voorzichtig zodat ik mijn man niet wakker maak. Zet in mijn ochtendjas een kopje thee. Het is een mooi plaatje, pukka thee in een pukka kop. Wat ik fijn vind aan deze thee, behalve dat hij lekker is, is dat er géén quasi-yogi-tekst op het label staat. Ik bedoel, 'Darkness is your candle?'

De zoektocht naar het wijsje in mijn hoofd begint bij mijn youtube afspeellijst, maar levert niets op. Dan google ik op dat ene stukje tekst dat ik heb. Ik vind 'gather us in'. Die ken ik wel maar heb ik niet recent gehoord.
Theelabel met de tekst: What hurts you, blesses you. Darkness is your candle.
Bijschrift toevoegen

Not in the dark of buildings confining, 
not in some heaven, light years away, 
but here in this place, the new light is shining; 
now is the Kingdom, now is the day. 
Gather us in - and hold us forever, 
gather us in - and make us your own. 
Gather us in - all peoples together, 
fire of love in our flesh and our bone.


Ik vond zelfs een versie in een kerk die eruit ziet als een zolderkerk, uit een tijd dat het verboden was de mis te vieren,

En een man-met-gitaar-versie van Marty Haugen.

Dan vind ik ook nog de tekst met de gitaarakkoorden.En hier, mocht je het gemist hebt, een interview met mij over thuismoederschap op het moederfront.

Diverse theelabels met uitspraken, zoals 'Our intuition lies in our intiution'.


Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…