Doorgaan naar hoofdcontent

Een doorwaakte nacht


't Zal je maar gebeuren. Kom je de kerk binnenlopen voor de viering van witte donderdag. Word je gevraagd om mee te doen aan de voetwassing. Eh, nou, als het niet per se hoeft... nee juist wel, graag hoor, meldt je maar achter in de kerk.

...

Nouja ik ben de beroerdste niet. En ik heb geen maillot aan maar een legging dus het kan praktisch gezien wel. Worden alléén je voeten gewassen, vraagt een mevrouw die ook meedoet. De schat. Behalve de voetwassing lopen we ook nog mee in een processie, eerst náár en dan van het altaar, met alle spullen waarna het altaar helemaal leeg achterblijft. Evenals het tabernakel, waarin normaal gesproken de hosties bewaard worden.

Nu blijft alles leeg en kaal achter. De klanken van het koor, bleibet hier, und wachet mit mir, sterven langzaam weg. Mooiste moment van het jaar, hoor ik een andere mevrouw zeggen. Indrukwekkend is het wel. Vooral het lege altaar en tabernakel.

Jezus vroeg zijn vrienden en leerlingen met hem te waken en bidden. Geen van hen kon wakker blijven.

Op bovenstaand borduurwerk is Jezus te zien in de tuin van Gethsemane. Op de achtergrond rechts de leerlingen.


Blog 40 van 40 dagen bloggen.

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…