Doorgaan naar hoofdcontent

Groene shake

Glas groene shake met twee gekleurde rietjes erin op tafel in het zonnetje.

Een verse shake is altijd goed, maar er moeten vaak zoveel ingrediënten in. Maar je kunt er ook één maken met ingrediënten die je al in huis hebt, eventueel geïnspireerd door de talloze recepten die je voorbij ziet komen (ik heb er tenminste al veel verzameld). Zo had ik zelf nog een stengel bleekselderij en 1/3 komkommer. De andere ingrediënten komen uit mijn voorraadkast.

Ingrediënten 

  • Komkommer
  • Bleekselderij
  • Appelsap
  • Blender

Extra

  • Kurkuma (geelwortel) 1/4 theelepel, heel gezond
  • Geraspte verse gember 1/4 theelepel, ook heel gezond
  • Chiazaad 1/2 theelepel, óók heel gezond
Stuk verse gember
Verse gember

Doe de groenten in stukken in de blender met een scheut appelsap. Naar smaak - en als je het op voorraad hebt - kun je de kurkuma en gember toevoegen. Blend. Vul aan met appelsap totdat het glas vol is, en voeg eventueel het chiazaad toe.

Groene blenderbeker met groene groenten erin.

Hier drink ik een beker groene shake in de tuin.


Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…