Doorgaan naar hoofdcontent

Kruiden in de vensterbank (en straks hopelijk in de tuin)

Boekje met aantekeningen en plattegrond van kruidenmoestuin.

Eind vorige week dacht ik plotseling hé, moet ik niet eens zaadjes planten? Dat duurt nogal even voor die dingen groot genoeg zijn om te eten. Gelukkig had ik nog een arsenaal aan zaadjes, en de melkpakbakjes staan ook al drie jaar klaar in de garage ('k was het zat om portemonnees te vouwen, en inmiddels mogen die pakken bij het recyclebaar afval).

De potgrond is eigenlijk wel een beetje te grof, maarja. Niet gezaaid is geen oogst. Dat is zeker. Op bovenstaande tekening zie je wat waar gezaaid is. Het duurt namelijk wel even voordat het plantje herkenbaar is.

Ik heb het dit keer bij kruiden gehouden. Maar de uienbollen liggen al klaar en nog een berg andere zaadjes.

Potjes met kruidenzaden in kweekbak in de vensterbank.

'k Ren even naar beneden om nog gauw een plaatje te schieten want er komen al wat plantjes op.

Potjes met kruidenzaadjes in de vensterbank.
Kijk maar wat er al uitkomt.

De rucola dus, en een selderietje (of is het een verdwaald rucola-zaadje).

Bak met lavas en peterselie.

Kijk dit zie ik nu graag. Kruiden die vanzelf opkomen! De lavas (grote blad) had ik vorig jaar gekocht (op verzoek van Stud) maar die werd meteen opgegeten door slakken. Maar hij komt nu sterker terug! En de peterselie heeft de winter ook weer overleefd. Gewoon in een pot, in de tuin, op een oude tuinstoel!

En paardenbloemen, hoe kon je die ook weer eten? Door de sla?

Paardenbloem naast de vijver in de tuin.Blog 37 van 40 dagen bloggen.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…