Doorgaan naar hoofdcontent

Muziek op Zaterdag: via de Rotpolonaise naar de MattheuspassieKijk jij naar Jan Rot?', vraagt mijn zoon. 'Ja,', zeg ik, 'hoezo, ken jij die?' 'Nee', zegt hij terwijl hij zich weer vooroverbuigt naar de roze ipad. Míjn roze ipad. Een afdankertje van mijn man, al gebruikt hij hem nog wel als extra ipad bij het gamen. Maar nu heeft mijn zoon hem nodig voor de gebruiksaanwijzing van een nieuw model vrachtwagen dat hij bouwt van doos 42043. En toevallig stond YouTube nog open waar ik liedjes had zitten afspelen. En filmpjes van een gitaarspelende meneer Rot met zijn gezin en dat vond ik zo schattig.

Ik was per toeval een hertaling van zijn hand tegen het lijf gelopen van O, hoofd vol bloed en wonden uit de Mattheuspassie. Dat lied zat in mijn hoofd. Niet helemaal toevallig want we zingen het Goede Vrijdag in het koor en nu zijn we het dus al aan het oefenen. De rauwe, directe vertaling sprak me erg aan.En vervolgens blijf ik eindeloos hangen. Eerst bij de schattige filmpjes en daarna ga ik verder met de blog van Daan Rot, maandagdaandag.nl. Die volg ik meteen ook maar via bloglovin'. Daar blijken we zowaar eenzelfde blog te volgen, ingthings. En ik vind ook nog gauw een nieuw blogje om te volgen, ikbenirisniet. En de instagram, met foto's van dochter Elvis, mogen we ook niet vergeten. Dat is meer voor tieners maar wel met hele mooie foto's. Wat een creativiteit en inspiratie! ♥♥♥

En mij kun je natuurlijk ook volgen via bloglovin'. Maar er is natuurlijk wel een risico dat je nog veel meer leuke blogs gaat volgen.


Blog 30 van 40 dagen bloggen.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…