Doorgaan naar hoofdcontent

Paul de Blot over loslaten en vriendschap

Oude foto van twee mensen die samen van een rots af duiken in een meertje.
Duiken van 5 meter hoogte? Kwestie van loslaten.
En van samen springen.

'Loslaten is het grootste geheim van je droom. Loslaten is existentieel.' Paul de Blot. Mijn zoektocht naar het 'niet-religieuze beeld van de menselijke ziel' bracht ons vorige keer bij Plato en vervolgens bij professor Business Spiritualiteit Paul de Blot.

Maar onderweg naar dat antwoord zag ik nog meer leuke filmpjes van hem, zoals deze over het thema loslaten. Nou is loslaten toevallig het woord dat ik voor de vastentijd gekozen heb als, ja, als vastentijdwoord. Loslaten kan op van alles slaan. Paul de Blot vertelt over hoe loslaten van levensbelang kan zijn. Hoe door loslaten vriendschappen ontstaan, spirituele netwerken. Wij zijn gewend spiritualiteit te zien als individuele beleving maar hij ziet spiritualiteit als netwerk en daagt ons uit dat ook te doen.


3:44 Een droom is een netwerk. Er zijn behalve die droom in het leven nog twee principes. Ieder levend wezen wordt geboren, en gaat dood. Maar daarna krijg je weer nieuw leven. Na een herfst komt altijd een winter en een lente. Ook de mens is aan de basisstof gebonden. Geboren worden, doorgaan en opnieuw geboren worden. Iemand zei ik geloof niet in het hiernamaals, 'als ik dood ben ben ik dood'. Maar voortleven in je naasten, in je geliefden, is een wedergeboorte. Maar de mensen houden vast aan de herfst. We houden vast aan succesformules. ... kritieke formules... wat ook succesvol is geweest. 

Dan vertelt Paul de Blog over zijn ervaringen in het concentratiekamp. Hij wilde weten waarom sommige mensen het kamp overleefden en anderen niet. Hij zegt:
Zij die vasthouden gingen dood. De mensen die wilden loslaten vormden een netwerk. Ze vormden relaties. Zij overleefden. Loslaten is een nieuw leven. 
Ik wil helemaal niet vaag doen over 'loslaten', zo van 'laat alles maar los en laat je gaan'. Maar in het oog van een crisis kan het weleens een goede keus zijn, en helemaal geen vanzelfsprekende, in een tijd waarin we bijna alles in de hand (menen te moeten) hebben.

Grote crises zoeken we doorgaans niet op in ons leven. Maar soms kom je op een punt dat je moet kiezen. Een crisis. Financieel, lichamelijk, spiritueel, relationeel. Hoe kies jij? Waar hoe je aan vast? Laat je los?Blog 33 van 40 dagen bloggen.