Doorgaan naar hoofdcontent

Paul de Blot over loslaten en vriendschap

Oude foto van twee mensen die samen van een rots af duiken in een meertje.
Duiken van 5 meter hoogte? Kwestie van loslaten.
En van samen springen.

'Loslaten is het grootste geheim van je droom. Loslaten is existentieel.' Paul de Blot. Mijn zoektocht naar het 'niet-religieuze beeld van de menselijke ziel' bracht ons vorige keer bij Plato en vervolgens bij professor Business Spiritualiteit Paul de Blot.

Maar onderweg naar dat antwoord zag ik nog meer leuke filmpjes van hem, zoals deze over het thema loslaten. Nou is loslaten toevallig het woord dat ik voor de vastentijd gekozen heb als, ja, als vastentijdwoord. Loslaten kan op van alles slaan. Paul de Blot vertelt over hoe loslaten van levensbelang kan zijn. Hoe door loslaten vriendschappen ontstaan, spirituele netwerken. Wij zijn gewend spiritualiteit te zien als individuele beleving maar hij ziet spiritualiteit als netwerk en daagt ons uit dat ook te doen.


3:44 Een droom is een netwerk. Er zijn behalve die droom in het leven nog twee principes. Ieder levend wezen wordt geboren, en gaat dood. Maar daarna krijg je weer nieuw leven. Na een herfst komt altijd een winter en een lente. Ook de mens is aan de basisstof gebonden. Geboren worden, doorgaan en opnieuw geboren worden. Iemand zei ik geloof niet in het hiernamaals, 'als ik dood ben ben ik dood'. Maar voortleven in je naasten, in je geliefden, is een wedergeboorte. Maar de mensen houden vast aan de herfst. We houden vast aan succesformules. ... kritieke formules... wat ook succesvol is geweest. 

Dan vertelt Paul de Blog over zijn ervaringen in het concentratiekamp. Hij wilde weten waarom sommige mensen het kamp overleefden en anderen niet. Hij zegt:
Zij die vasthouden gingen dood. De mensen die wilden loslaten vormden een netwerk. Ze vormden relaties. Zij overleefden. Loslaten is een nieuw leven. 
Ik wil helemaal niet vaag doen over 'loslaten', zo van 'laat alles maar los en laat je gaan'. Maar in het oog van een crisis kan het weleens een goede keus zijn, en helemaal geen vanzelfsprekende, in een tijd waarin we bijna alles in de hand (menen te moeten) hebben.

Grote crises zoeken we doorgaans niet op in ons leven. Maar soms kom je op een punt dat je moet kiezen. Een crisis. Financieel, lichamelijk, spiritueel, relationeel. Hoe kies jij? Waar hoe je aan vast? Laat je los?Blog 33 van 40 dagen bloggen.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…