Doorgaan naar hoofdcontent

2 x zelf gemberbier maken


Als je vroeger net als ik De Vijf las, dan ken je misschien wel de gemberdrank die de jonge avonturiers altijd dronken. Bij de 7-up en de cola, daar stond het in de supermarkt. Het is een frisdrank op basis van gember. De kant en klaar versie vind ik eigenlijk veel te zoet, dus ik ging op zoek naar een recept om het zelf te maken.

Drie recepten voor gemberbier vond ik op Wikihow en ik probeerde er twee. De eerste, met gist en de laatste, zonder gist. In de gistversie ontstaat wat alcohol als je het lang laat staan (een week, maar de smaak verandert dan ook en dat wordt niet aangeraden).


Dit is wat je nodig hebt voor de gistversie. Deze moet twee dagen staan. De andere versie is meteen klaar, maar is wel meer werk doordat je een gember-aftreksel maakt (zelfde ingrediënten minus de gist).


Zelf vond ik de gistversie het lekkerst, wij allemaal eigenlijk. Dat kwam vooral door de lekkere bubbels. Voor de andere had ik een soda-apparaat gebruikt. Dat werkt op zich goed, maar je mengt dat dus met het gember-aftreksel waardoor er te weinig bubbels overblijven naar mijn smaak.

Ik vind wel dat er erg veel suiker in gaat, een grote kop op een fles (zie foto hierboven). Er lijken wel mogelijkheden te zijn om met minder suiker te werken. De gist heeft maar één lepel suiker nodig al duurt het proces dan wel wat langer, en, ook heel interessant, je kunt werken met de gember-bug. Dat is wel een beetje veel werk want het beestje heeft elke dag voeding nodig, maar het zou weleens een winner kunnen zijn dus dat ga ik zeker proberen.

Reacties

 1. Ik ben wel echt benieuwd naar de smaak ervan Want gember heeft toch een felle smaak :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het smaakt stevig, maar toch wel als frisdrank. Ik zet ook weleens thee van gember (met honing en citroen) en dat smaakt scherper vind ik. Je kunt de hoeveelheid gember naar je smaak aanpassen.

   Verwijderen
 2. Ik zag gisteren een tv-reclame.
  Ging over Heineken 0.0 bier.
  Er stond geschreven, eerst PROEVEN dan GELOVEN.
  Wist niet dat je ook reclamewerk deed? 😉

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter