Doorgaan naar hoofdcontent

Cursus 'Een katholiek geluid' (9/40)

Als je dit leest ben ik als het goed is onderweg naar een cursus over relativisme versus het bestaan van goed en kwaad. Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik zie wel op tegen de reis naar Den Bosch, maar dan gebruik ik mijn NS kortingskaart weer eens. Ook hoop ik dat mijn concentratieboog het de hele dag redt, ik heb al eerder gemerkt dat ik daar niet meer zo goed in ben.

Maargoed, ik heb er veel zin in. Lekker in de trein een boekje lezen, of een blogje schrijven.

Vorig jaar rond deze tijd deed ik ook een cursus, namelijk 'bloggen en vloggen' in Amersfoort. Daar heb ik dit filmpje gemaakt:

Filmpje van een minuut over de cursus 'bloggen en vloggen'.

Dit keer gaat het over het woorden vinden voor wat je gelooft.

Het lastige is, wij mensen willen toch liever dat de ander het altijd met ons eens is. Het wrijft nou eenmaal als de ander er zo'n hele andere mening op na houdt.

En helemaal als sommige mensen het leven zien als een hoop lukraak door elkaar gemikte moleculen waarin toevallig leven is ontstaan, en waar wij met onze intelligentie onze gang kunnen gaan omdat wij nou eenmaal de hoogste zijn van de pikorde. Een Grote Baas kennen ze niet want ze zijn zelf de baas.

Terwijl anderen het leven als gemaakt, gewild en geliefd zien, volgens het plan van de schepper. Ja, misschien zelfs als heilig. Ze geloven ook dat die schepper richtlijnen geeft, geboden zoals dat je elkaar niet mag doden of iets wegnemen van de ander.

Met zulke verschillen snap je dat mensen elkaar niet meer helemaal kunnen volgen.

Ik denk dat het antwoord ligt in het leren verwoorden van je eigen visie en daarnaast in het leren luisteren naar de visie van de ander, hoe verschillend die ook is van de jouwe. Al gaat het over leven en dood. Dat is moeilijk. Ik vind het ook moeilijk. Maar we kunnen het. Laten we het dan ook doen.

Verdraagzaamheid.

Maar wel met behoud van vrijheid van meningsuiting graag.


Deel 9 van 40 dagen bloggen.

Reacties

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…