Doorgaan naar hoofdcontent

Tips om kikkers te helpen overleven in een bevroren vijver (12/40)

Wak in de vijver ten bate van overwinterende kikkers.

Wij hebben al jaren een stel kikkers in de vijver. Nouja, vijver, er zit ongeveer 1 kuub water in. In de zomer zie je weleens een kikker. In de gang of in de garage kom je weleens een skeletje tegen.

Ooit heb ik, na de dooi, 12 kikkers uit de vijver gevist. Met een vergiet. En keukenhandschoenen. Dat was geen leuke klus.

Daarom heb ik me verdiept in manieren om dit in de toekomst te voorkomen. De beste optie vond ik het wak dat je maakt door een pan kokend water op het ijs te zetten. Dit biedt al jaren uitkomst.

Behalve bij deze vorst. Ik had twee pannen nodig om een wak te maken.

Daar schep je water uit, tot er een laagje lucht zit tussen het water en het ijs. Kikkers kunnen best tegen kou, maar ze moeten wel hun 'uitlaatgassen' kwijt. Dat kan nu.

Maar de volgende dag was het wak weer dichtgevroren. Er kwam nog een pan aan te pas. En telkens als ik er langsloop prik ik het weer even door.

De vogels zijn ook dankbaar. Die komen een bad nemen. Lekker, in water van 0 graden. Brrr.


Vorig jaar maakte ik er een gedicht over.

Dit is dag 12 van 40 dagen bloggen.

Reacties

 1. Wanneer mag ik komen schaatsen bij jou?

  Volgens Google was Blikkenburg dicht. Dus heb ik de verwarming nog een graadje hoger gezet en lekker binnen gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, als het goed is morgen (http://blikenburgers.nl/). En ja, mijn vijver, pootje over gaat daar niet helemaal lukken denk ik. Bovendien heb ik een wak...

  Maar het is waar wat je zegt... binnen is het zeer behaaglijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat je zo voor de kikkers zorgt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och, ja, 't is tenslotte ook een beetje eigenbelang! Ik geniet er wel zo van.

   Verwijderen

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…