Doorgaan naar hoofdcontent

Merelnest in de tuin, komen er jonge vogels?

Een paar weken geleden kwam er een merel in onze tuin. Ze was druk bezig, blijkbaar met het bouwen van een nest. Gezellig. We hielden haar in de gaten om te kijken waar ze heen ging. Een kleine twee meter verderop, op een omgekeerde plantenschaal, was ze een nestje aan het bouwen!

Merelnest naast de garagedeur in onze achtertuin.
Merelnest met vier lichtblauwe eieren

Na een paar dagen zagen we haar niet meer. Het zou jammer zijn als ze weg was! Maar na een week was ze er weer. En ging op het nest zitten.
We lieten haar natuurlijk met rust, maar ik keek altijd even in het voorbijgaan in het nest. Ik bedoel, het zat pal naast de garagedeur, daar moest ik toch dagelijks langs! Bovendien heeft ze toch zelf dit plekje uitgezocht.

Tijdens het bouwen van het nest is er even een mannetje in beeld geweest, maar die heeft zich verder niet laten zien.

Merelnest op de lege bloempotten naast de garage in onze achtertuin.
Het nest zit net boven de deurklink

Inderdaad verschenen er eieren in het nest. Lichtblauwe, vier stuks.

Merel op haar nest op de lege bloempotten in onze achtertuin.
Merel op het nest.

Na een week kwamen de kuikentjes uit het ei, o wat een kleine bolletjes, net zo klein als de eitjes! Meteen was de merel vaker weg, om eten te zoeken.

Op een middag kwam ik thuis. Toen ik mijn hoofd om de deur stak, vond ik het nest. Leeg. Zonder enig spoor, van de merel of van de kuikentjes.

Mijn verdenking rust op de buurkat. Die mag blij zijn dat ik een kattenmens ben! Maar een grote vogel kan het ook geweest zijn, dat hebben we ook al eens meegemaakt. Zo maar in de achtertuin. Ik was wel een paar daagjes treurig. Maar ik heb gelezen dat merels vaak nog een tweede of zelfs derde keer een nest leggen, omdat ze vaak worden leeggeroofd. En dat komt dan weer, omdat ze hun nestjes zo laag maken.

Reacties

  1. Jammer dat ze niet volwassen mochten worden.. Wel heel leuk.
    Wij hadden vorig jaar een merel-nest in de tuin. Druk verkeer in en uit de hederaheg. Helaas vonden we 3 vogeltjes na het uitvliegen gewoon op de stenen dood liggen, 1 ervan over de schutting aan de straatkant. Ze hebben het vliegen niet goed geleerd van pa en ma ben ik bang.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, ja, ik vond er gisteren ééntje drijvend in de vijver... ik denk wel dat het een andere was, want hij leek een stuk groter dan de bolletjes in het nest. Maarja wat kunnen papa en mama merel eigenlijk anders doen dan de jonkies uit het nest duwen? En een paar zetjes geven, zo van 'hup', als ze dan nog niet gaan vliegen? Maarja wat weten wij ervan, wij kunnen helemaal niet vliegen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter