Doorgaan naar hoofdcontent

Over PowNed, Jan-Jaap van der Wal en Belgen die weigeren lid te worden van de plaatselijke carnavalsvereniging

Mijn jongste faux-pas, niet-strafbare zonde of heimelijke genoegen, is het kijken van filmpjes van PowNed op YouTube en dan het liefst van de hand van Dennis. Aangezien ik zelden tv kijk heb ik nog een hoop in te halen. Dit filmpje is helaas van een ander en gaat over Belgen die zich niet willen aanpassen. Na alle (al dan niet zwarte) input van overzee nu eens wat gerommel aan de natuurlijke en plaatselijke grenzen van ons kikkerland Nederland.

https://youtu.be/GIufM9Lhln0?t=135

Bij uitstek, na voetbal, is het niet lid willen worden van de plaatselijke carnavalsvereniging een bestaand probleem. Dat door de interviewer van PowNed niet op waarde wordt geschat.

'Maar u wordt toch ook geen lid van een carnavalsvereniging?.'

En dat zó diep onder de rivieren. Zucht.

Via de zijbalk van YouTube die niet aflaat nieuwe clickbait aan te voeren, klik ik op Jan-Jaap van der Wal , die te gast blijkt te zijn in een praatprogramma van onze Zuiderburen. Onderwerp de Vlaamse Feestdag (link volgt).

Op een vingerknip van Jan-Jaap worden beelden getoond van het hoofd van Johannes de Doper - hebben ze dat daar nog? - dat wordt rondgedragen. Door België. Er wordt vast op vooruit gelopen wiens hoofd dat volgend jaar zal zijn.

Dat het onderwerp naadloos verschuift via de Heilig Bloed processie naar het kattenoverschot van Ieper, stelt mij dan ook niet in het minst gerust. Toch kijk ik maar even verder naar het optreden van dhr. van der Wal in de Belgische talkshow Café Corsari.

Ieper. Vorig jaar zijn we er nog doorheen gefietst, met de ANWB fietsreis door West-Belgie. Dus ik denk Ieper, WOII, soldatengraven, klaprozen. Jan-Jaap van der Wal denkt daar anders over.

'Waar denkt u aan bij Ieper?', vraagt hij aan tv-makend Belgie. Dat blijkt een overschot aan 'katten' te zijn. Als nieuwe kattenbezitster kijk ik daar even verschrikt van op. Katten? Wat is daar mis mee? De oplossing voor dit kattenoverschot blijkt ten grondslag te liggen aan het moderne kattengooien aldaar.

Gaan we door met beelden van het Krakelingenfeest, waarin wijn wordt gedronken met daarin levende visjes. Een tafelgenoot die tegenover Jan-Jaap zit beaamt dat hij in deze streek op school heeft gezeten en óók van deze wijn heeft gedronken. Jan-Jaap maakt zich als ras-Hollander natuurlijk meteen druk om de visjes, die zo natuurlijk knetterdronken worden. Al zullen ze zijn straat in A'dam waarschijnlijk niet meer halen (dit haalt de feestvierende bierdrinkende kotsende Hollanders aan die in het begin van dit interview eventjes genoemd werden). En ook niet het nivo van Tequila met een worm, zet ik de overweging door. Vermoed ik. Moet beiden nog proeven.

Alee ik ga maar eens op de keuken aan, een slasoepje maken en iets in elkaar flansen van biologisch graan, geraspte biet en feta. Het zondagse feestmaal van resten van Hello Fresh, het vrijdagse vismaal en wat de mannen zoal op zaterdag koken. Met een zak voorgekookte bieten van de Jumbo.

Lectori Salutem.

Helemaal onderin de feestbalk zie ik op de valreep nog Maarten van Rossem verschijnen, 'Jezus zal niet op het CDA stemmen', kopt hij. Die klik ik ECHT NIET meer aan voor het eten maar voor mijn schoonmoeder en andere liefhebsters zal ik hem toch even vermelden (als hij op de SGP gaat stemmen meld het me even):

https://www.youtube.com/watch?v=T_Ez1kMu56w

Reacties