Doorgaan naar hoofdcontent

Leeslijst 2019

Voorkant van twee boeken: Willibrord door de eeuwen door Anton ten Klooster e.a., en Bruggenbouwers en erfgoeddragers van een vergeten volk, tekst Petra Nelstein, fotografie Diederik van Goethen


Weer een nieuw jaar! En al een hele stapel boeken verzameld! Meestal gaat dat bij mij niet zo voortvarend. Maar op de valreep van de jaarwisseling kocht ik twee boeken! Dat kwam zo: het eerste boek kostte 19,50 en  voor 0,50 cent kreeg je de verzendkosten gratis! Niet dat dat tweede boek zo goedkoop was helaas... zelfs duurder dan die 19,50 maar toegeven, het was wel de meest recente toevoeging op mijn boeken-verlanglijst.

In beide boeken ben ik reeds 'begonnen'. Snuffelen aan de inhoudsopgave, heerlijk is dat.

Ik heb het toch echt eerst nog een paar daagjes in het plastic laten zitten! Daar kan ik ook zo van genieten, dat het daar schier onaangeroerd bij ligt. Ik kon al aan de zijkanten zien dat er veel foto's in zaten (is daar eigenlijk een officieel woord voor, voor de zijkanten van een boek, is 'neg' misschien een optie, iemand?).

Wild met mijn nagels het plastic openkrabben leek me een te dierlijk idee dat het boek mogelijk zou beschadigen, dus rustig met de nagels een beginnetje maken en dan de rest er rustig doch gehaast aftrekken.

Wow. Prachtige foto's snellen zich van het papier naar mij toe.

Ik richt mij op de inhoudsopgave. Ik begin bij paragraaf 3 van hoofdstuk 1, over de gevolgen van evangelisatie. Natuurlijk wil ik even de kijk van de auteur daarop weten. Niet dat ik daar niets over wist - ik koop niet zomaar boeken! Daar gaat doorgaans een grondige research aan vooraf. Toegeven, deze koop was tamelijk spontaan want ik had al een eerder boek van deze auteur gelezen! Gesigneerd en wel, ik was uitgenodigd bij een lezing aanwezig te zijn. Toegeven, daarvoor moest ik als verstokte introvert wel even moed verzamelen, maar de auteur was tenslotte óók op mijn bruiloft geweest! We kennen mekaar. Niet om uit te sloven ofzo. Maarja, 't ís zo.

Ik vond het volgende: de meeste schade wat betreft het verloren gaan van de indiaanse cultuur is veroorzaakt door Amerikaanse zendelingen. De missionarissen uit Europa waren meer van het 'uitleggen' van het geloof en hadden minder de neiging het 'erin te stampen' en de reeds aanwezige overtuigingen 'eruit te stampen'.

Over naar de Heilige Willibrord. Daarover heb ik recent een voordracht bijgewoond. Die was veel te ingewikkeld voor mij, ik ben de eerste die dat toegeeft. Toch wekte het mijn belangstelling.

Daags daarop kwam ik op Facebook bovenstaand boek tegen. Toegeven, het was via een berichtje van de auteur zelf, die ik in dit geval niet in per sona ken (Facebook telt niet, isse oppe die telefoon, isse niet 'echt' toch...). Natuurlijk zat daar het aspect 'reclame maken voor je eigen boek' bij. Maar laten we wel wezen, ik vínd nu eenmaal boeken over 'mijn' geloof boeiend 'as hell'.

Ik sluit het bericht hieronder in. Dat gaat als volgt: kopieer en plak de tekst die voor dat doel speciaal bij het facebookbericht staat. Klik op de drie horizontale streepjes rechtsboven het bericht. Je krijgt dan een html code die je in de html van je blog plakt, 'et voila':Ook uit dit boek heb ik vast de inleiding gelezen. Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken die door verschillende mensen geschreven zijn.

De eerlijkheid gebied te zeggen, en met die mededeling sluit ik af, dat ik mijn boekenlijst van vorig jaar ook nog niet af heb. Nog anderhalf boek waaronder die van Emily Wilson, één van mij Insta-heldinnen. Deze link is naar een populaire YouTube video van haar (bijna een miljoen weergaven). Van 'vorig-vorig' jaar rest ook nog 1 boek, wel een hele dikke, 'Introcuction to the Science of Mental Health'. Beroepsinteresse, ik ben er al wel in begonnen getuige de bladwijzer die er nog uitsteekt. Heb zelfs aantekeningen gemaakt met kleurpotloden, dit om het lezen van zo'n letterlijk zware pil wat te verlichten. Op al deze boeken kom ik natuurlijk uitgebreid terug, eis ijs en weder dienende!

Reacties