Doorgaan naar hoofdcontent

Theologie van het Lichaam - Virtuele Conferentie 3 - Dr. Edward Sri, Dr. Mario Sacasa

9553943_1588281815BRPTOB_VC_main_promo_i

Dr. Edward Sri - Love & Friendship - Building a marriage of intimacy and trust

Sri heeft een boek geschreven: Men, women and the mystery of love.

Hij zegt: Adam zal meer in Eva gezien hebben dan een mooie vrouw of een maatje. Hij zag haar zoals God haar zag als een mooie dochter van God. Adam heeft een gevoel van verantwoordelijkheid voor Eva.

Ze waren beiden naakt, de mens en zijn vrouw, maar ze voelden geen schaamte voor elkaar. (Genesis 2:25)

'Naakt en zonder schaamte', wat is dat? Schaamte heeft te maken met de angst kwetsbaar te zijn.

Ik zoek enkele definities op. De laatste definitie is erg lang maar ik vind hem erg duidelijk.

Psychoanalytisch Woordenboek:

  • Schaamte ontstaat als men de dreigende afwijzing nog wil afwenden maar geen uitleg, excuus of herstel meer kan vinden.
  • Mensen schamen zich over dat deel van zichzelf waarvan zij geloven dat het hun groepslidmaatschap in de weg staat.
  • Degene die het meest gevoelig is voor het oordeel van anderen, van de relevante groep, is het meest kwetsbaar voor schaamte.
  • Herstel van schaamte betreft het terugvinden van het zelfgevoel (zelfvertrouwen, zelfrespect, een gevoel van veiligheid, het gevoel prettig zichzelf te zijn).

Woorden.org:

Onaangenaam gevoel dat je wilde dat je iets niet of anders had gedaan, of dat je ergens anders was.

Heel imperfect:

Om als mens te kunnen overleven en veilig te zijn is het noodzakelijk om deel uit te maken van een gemeenschap. Schaamte is hierbij bijzonder nuttig. Schaamte beschermt tegen uitwassen en asociaal gedrag. Bij schaamte speelt namelijk het beeld dat ander van mij heeft. Vanuit het verlangen ok te zijn in de ogen van de ander.

Je zou ook kunnen zeggen in de ogen van de grote ander, van dat wat groter is dan wij. Schaamte geeft nederigheid en besef van onze menselijke maat. We zijn een druppel in de oceaan. Hoe belangrijk we onszelf soms ook vinden, of hoe dik onze maatschappelijke functie ook is. Schaamte relativeert ons ego.

Als we uit een oude gewoonte of patroon willen stappen ervaren we schaamte. Het voelt niet goed om iets anders te kiezen dan wat we al jaren gewend zijn. Bijvoorbeeld: als hard werken met de paplepel is ingekregen is het heel onwennig om het kalm aan te doen.

Schaamte toelaten, vraagt een liefdevolle bedding van veiligheid en vertrouwen. Zoals bij een betrouwbare vriend, partner of begeleider. Er zijn twee vormen van schaamte.

Gezonde schaamte: de eerbied voor het grote geheim van het leven. Het besef van onze naaktheid en kwetsbaarheid. Dit leidt tot nederigheid en gedeelde menselijkheid. We zijn van de menselijke maat. Het geeft de kans op zelfonderzoek en een blik op onze eigen verantwoordelijkheid. Gezonde schaamte is verbonden met bewustzijn en intimiteit in het contact. We hebben de zachte ogen van de ander nodig om met nieuwe ogen naar onszelf te kijken.

Vergiftigende schaamte: het gevoel van miskenning. Een te grote schaamte is ongezond en kan onze identiteit en heelheid beschadigen. Hierbij kan het gaan om negatieve oordelen over het lichaam, gedrag, familiegeschiedenis of de littekens en kwetsuren van ons leven. Deze vorm van schaamte maakt eenzaam. Het is een krampachtige waarheid vanuit het eigen denkkader. Het veroorzaakt een uitsluiten van risico’s, waardoor bijvoorbeeld intimiteit wordt vermeden. Het geeft vervreemding van onszelf.

Dr. Mario Sacasa

De oorspronkelijke term voor Eva is niet 'helper' maar 'saviour'. Ze kan goedmaken wat Adam ontbreekt.

Reacties