Doorgaan naar hoofdcontent

Joyful ever after, the catholic marriage summit 2020 - 1

The Catholic Marriage Summit: Joyful ever after

The Beans - Voor altijd samen... de gift van duurzaamheid in het huwelijk

Het huwelijk is een roeping. Je denkt weleens ik doe iets gewoons maar je doet iets dat door God gemaakt is. De cultuur zegt dat het het belangrijkst is je op jezelf te richten maar God zegt je de ander voorop te stellen. De baan van je echtgenoot is niet jou blij te maken hoewel dat vaak wel gebeurt maar je in de hemel te krijgen. 

Soms is het moeilijk je relatie als het belangrijkst te zien, bijvoorbeeld als je druk bent met kinderen en dagelijkse taken. Soms besteden we meer aandacht aan carrière maar je relatie met je echtgenoot verdient je primaire aandacht. Bijvoorbeeld door afspraakjes te maken. Dat hoeft niet veel tijd of geld te kosten.

De onverbrekelijkheid van het huwelijk

'If you want out, you have to die'
Er kwamen farizeeën op Hem af om Hem op de proef te stellen. Ze zeiden: 'Is het een man geoorloofd zijn vrouw te verstoten om een willekeurige reden?'Hij gaf ten antwoord: 'Hebt u niet gelezen dat de schepper hen vanaf het begin mannelijk en vrouwelijk heeft gemaakt? En dat Hij gezegd heeft: Daarom zal een mens zijn vader en moeder verlaten en zich hechten aan zijn vrouw, en die twee zullen één zijn? Ze zijn dus niet meer twee, maar één. Dus, wat God heeft verbonden, moet de mens niet scheiden.' (Mt 19:3-6)
Dit is een moeilijke les en een bron van verdeeldheid in onze kerk. Waarom? JPII zei: als de familie verdwijnt, verdwijnt de natie en verdwijnt de hele wereld waarin we leven. De familie vervult een fundamentele rol. Bijvoorbeeld voor de opvoeding van kinderen. Hoe onpopulair het ook is, het huwelijk is voor altijd. Doorzettingsvermogen is zeker nodig, en de bereidheid je fouten te zien en een ander te vergeven. In je huwelijksrelatie kun je kwetsbaar zijn zoals dat in een andere relatie niet kan.

De onverbrekelijkheid is een bevrijdend iets maar dat wordt niet zo begrepen. Onverbrekelijkheid, dat is zoals God liefheeft. De genade die je bij het huwelijk krijgt is er niet voor de trouwdag (hopelijk) maar voor later voor de moeilijke tijden. 

Het is een moeilijke les maar hij komt van Christus zelf. 
  1. Waardeer de verschillen tussen jullie;
  2. Deel veel samen, breng tijd samen door, deel je plannen voor morgen, je dromen;
  3. Je zit in hetzelfde team, het huwelijk is geen competitie.
Tip: ga samen naar bed en sta samen op. 

Dan en Danielle Bean hebben een boek geschreven, Manuel for Marriage, handboek voor het huwelijk. 

Scott en Kimberley Hahn - Levend sacrament, primaire bron van genade

S: Mijn vrouw is een levend sacrament en een primaire bron van genade.

Het heeft me jaren gekost me te realiseren dat we in hetzelfde team zitten. Het is de moeite waard om je best voor elkaar te doen, op zijn tijd sorry te zeggen en te vergeven. Ik dank God voor mijn bruid Kimberley.

Soms denken we dat een religieuze roeping puur spiritueel is en dat het huwelijk alleen in het natuurlijke is maar het huwelijk is ook spiritueel. 

We kennen allemaal Efeziërs 5 waarin de man het hoofd is (het wát?) en de vrouw doet wát (ondergeschikt) maar het is niet een kop-staartvergelijking maar meer hoofd-hart.

Vader zijn is voornamelijk: niet-gespannen leiderschap. Dat gebeurt in partnerschap met de wijsheid van het hart van het huis, mijn vrouw. Aan God de eer maar bedankt aan mijn vrouw. 

K: Daarom heeft God een man en vrouw in het huwelijk gezet, omdat we zo verschillend zijn. In de complementariteit zit de kracht. 

S: Het sacrament van het huwelijk is niet zomaar een ritueel dat we doen voor God, maar wat God doet voor ons om goed te maken waarin we tekortkomen.

K: dames, soms moeten we ruimte maken voor onze man om te leiden. Soms staan we zo snel klaar met kritiek. Onze houding om te willen volgen is een belangrijk element voor een goed huwelijk, ook voor de kinderen .

In het St. Paul centrum vind je meer video's van Scott Hahn.

The Rays - Terugblik over de jaren

Steve: We waren evangelische protestanten en bekeerden ons na 18 jaar huwelijk.

Janet: toen ik 15 was en hij 17 gaven we onszelf aan Jezus, los van elkaar. 

S: Zo hebben we elkaar ontmoet. We wilden de wereld laten zien dat een man en een vrouw een leven lang in een monogame relatie konden leven met Jezus op de eerste plaats, zelfs in onze post-christelijke cultuur. En ook, dat je goede kinderen kon opvoeden die ook van Jezus Christus hielden en die dat ook weer overdragen aan de volgende generatie. Ik zag het huwelijk als een meesterwerk, waar ik net als een kunstenaar veel aandacht aan besteedt.

De c's

J: de c van commitment: aan God, aan elkaar, aan de kerk. 
S: de c van choice, keuze: je kiest voor elkaar.
J: de c van communicatie. We praten overal over. We moeten ook compromissen sluiten. 
S: mannen, je vrouw is je eerste lijn van verdediging, naast de Heer en de kerk. Daarom moet je eerlijk naar elkaar zijn. 
De c van commitment om tegencultureel te zijn. Wil je je conformeren aan iedereen? Het is oké om tegencultureel te zijn in een seculiere wereld. Wees een individu, dat zei ik tegen mijn zoon. 
J: 1 of 2 kinderen is de norm. Een derde is een acceptabel foutje. Maar familie en kinderen krijgen is iets goeds. 
J: companionship, gezelschap. We zijn beste vrienden en doen veel samen. 
S: we houden van elkaar en onze kinderen en zijn ook elkaars beste vrienden. We hebben vaak gedacht 's ochtends bij het opstaan, we beginnen opnieuw hoor. 
J: het einddoel is heiligheid.
S: de familie is een fabriek voor heiligheid. 

Drie mijnenvelden

S: er zijn drie mijnenvelden of bergen te beklimmen:
  1. kinderen;
  2. geld en 
  3. seks. 
En ik denk nog een vierde: het gebrek aan tijd. In het begin heb je alle tijd samen, maar als er een baby is verandert alles.

Mijn kinderen zeiden weleens, je houdt meer van onze moeder dan van ons. Dan zei ik zeker, wij waren al samen voordat jullie er waren en we zullen samen zijn als jullie allang het huis uit zijn. Ik laat jullie daar niet tussen komen! Dat respecteerden ze.

Het nummer één ding dat een vader kan doen voor zijn kinderen is van hun moeder houden. Daar leren ze ook respect van. Kom voor je vrouw op, kinderen moeten respect jong leren. 

Het tweede punt is geld. Wij deelden alles, hadden geen aparte rekeningen. Ik verdiende het geld, zij regelde het verder. Maak geen schulden. Dat hebben we ook onze kinderen geleerd zodat ze later een eigen huis konden kopen. 

Seks en romantiek is het volgende punt. We ontdekten al vroeg dat vrouwen en mannen verschillende interesses hebben. Mannen zijn visueel. Mijn vrouw is meer geïnteresseerd in romantiek en zich veilig voelen. Het kostte tijd om dat van elkaar te leren. 'Ik heb alleen ogen voor jou', dat wilde ze horen. Seks kan een mijnenveld zijn.

Het laatste punt is tijd. Wij besloten al vroeg dat we, hoe druk het ook zou zijn, we één keer per week een afspraakje zouden hebben. Al was het een wandeling, of MacDonalds. Houd de romantiek en lol erin. 

We hebben altijd Jezus voorop gesteld. Maandelijks ontvingen we het sacrament van verzoening. Nu doen mijn kinderen dat met hun kinderen. Geef het goede voorbeeld, bidt de rozenkrans samen. 

Iets anders: we hebben elkaar altijd als gelijkwaardig behandeld. We behandelden onze kinderen ook als gelijkwaardig. We praatten van af 7 jaar over seks met ze, we wilden niet dat de school dat als eerste zou doen. 

J: we houden van een vredig huis. Geen gechagrijn. Daar is geen reden toe.
S: doe je tv weg. Je zou ook geen naakte dansende meisjes in je huis laten komen, laat ze dan ook niet op het scherm komen. Lees boeken samen, kijk goede klassieke films samen. 
S: we kijken terug hoe wij het deden en moedigen je aan hetzelfde te doen. God zegene je.

Janet en haar man zijn 43 jaar getrouwd.

Originele titels:
  1. Together forever... the gift of permanence in marriage
  2. Living sacrament, primary channel of grace
  3. Looking back over the years

Reacties