Doorgaan naar hoofdcontent

Symposium Theologie van het Lichaam, 5 Marguerite Duane

'Bij PMS worden soms antidepressiva gegeven, terwijl de oorzaak ervan is dat er niet genoeg progesteron wordt aangemaakt. Bij diabetes produceert je lichaam niet genoeg insuline, dus vullen we dat aan. Geven we dan een vrouw met een tekort aan progesteron een antidepressivum? We kunnen beter de oorzaak van de symptomen achterhalen en die behandelen.'

Marguerite Duane

Gezinsarts. Vier kinderen tussen de 5-13. Haar man is ook gezinsarts. 
Deze lezing is niet uitputtend wat betreft Humanae Vitae, de TvL, anticonceptie, NFP of VruchtbaarheidsBewustzijn.

Wat leert de kerk?

Eén van mijn favoriete bronnen is Humanae Vitae van paus Paulus VI:
de aard van de huwelijksdaad is man en vrouw verenigen zodat ze samen in staat zijn nieuw leven te genereren. 
Velen denken dat de kerk ouderwets is in haar leer, maar ik geloof dat ze het bij het rechte eind heeft! Ze neemt seks serieus. Ze erkent dat het doel niet alleen vereniging is, maar ook voortplanting. Ze erkent dat we niet alle controle hebben. Seks is een wederzijdse en totale zelfgave, dit is de taal waarimee God onze lichamen heeft ontworpen.

Anticonceptie haalt de totaliteit van de gave weg. Het verwijdert het aspect van voortplanting, via een barrière (condoom) of door op de hormonen in te werken. En het vervalst de éénwording. Een stel komt samen maar weerhoudt een deel van zichzelf. Onderstaand schilderij uit 1927 laat dat goed zien.

Schilderij van René Margritte van een man en een vrouw die met doeken over hun hoofd proberen te zoenen.

Wist je dat de anticonceptiepil verandert tot wie vrouwen zich aangetrokken voelen?* 

Paren die natuurlijke gezinsplanning gebruiken veranderen niets aan de manier waarop hun lichaam is ontworpen. 

Een vergelijking: als gezinsarts zie ik vaak mensen die willen afvallen. Daarvoor zijn verschillende benaderingen. Je kunt het dieet aanpassen, of meer bewegen. Dit duurt langer dan dieetpillen, of overgeven na het eten. Daar bereik je misschien ook gewichtsverlies mee maar het gaat ten koste van je gezondheid.

Men denkt soms dat de kerk wil dat mensen zoveel mogelijk kinderen krijgen. Dat leert de kerk niet. Ze leert dat mensen in gebed daarover kunnen beslissen.

Ook denkt men soms dat de kerk leert dat mensen alleen seks mogen hebben op de vruchtbare dagen. Dat is niet zo. Denk aan oudere paren of onvruchtbare paren.

Ik spreek soms op scholen. Dan vraag ik, wat is het grootste geschenk dat je ooit hebt gekregen? Dan zeggen ze Ipads, gitaren... Dan zeg ik, wat dacht je van je leven? Dat komt door de vruchtbaarheid van je ouders. 

Ik vind dat bewustzijn van je vruchtbaarheid al rond het vormsel geleerd moet worden, een diepere waardering van de transformatie van je lichaam en de gave van vruchtbaarheid.

Er zijn drie componenten aan vruchtbaarheid. Sperma (kan tot 5 dagen leven), een eicel (kan 12-24 uur overleven) en slijm van de cervix uteri. 3-4 Dagen voor de ovulatie begint ze slijm te produceren en dat creëert een vruchtbaar raam van 3-6 dagen. De sleutel tot kennis over je eigen vruchtbaarheid is een goede instructeur, motivatie én een echtgenoot die erachter staat. Op 24:45 staat de effectiviteit van de verschillende methoden vergeleken.

FABM (fertility awareness based methods) worden ook met succes gebruikt bij onvruchtbaarheid. Veel artsen weten dit niet want het wordt niet geleerd in hun opleiding. 

We leren dat de pil de oplossing is voor alle problemen. Onregelmatige cyclus, pijnlijke menstruatie, acne. Al helpt de pil bij sommige symptomen, hij behandelt de oorzaak niet. 

Bij PMS worden soms antidepressiva gegeven, terwijl de oorzaak ervan is dat er niet genoeg progesteron wordt aangemaakt. Bij diabetes produceert je lichaam niet genoeg insuline, dus vullen we dat aan. Geven we dan een vrouw met een tekort aan progesteron een antidepressivum? We kunnen beter de oorzaak van de symptomen achterhalen en die behandelen.

Hoe werkt de anticonceptiepil?

  1. voorkomt ovulatie
  2. maakt dikker slijm aan zodat sperma er niet door kan
  3. vertraagt transport van eicel en sperma
  4. voorkomt implantatie
Er zijn veel bijwerkingen. (36:26)

We laten jonge meisjes de pil slikken: het zijn krachtige synthetische steroïde hormonen. Tegelijkertijd zeggen we tegen de jongens, neem geen steroïden. 65% Van de vrouwen stopt in het eerste jaar met de pil vanwege de bijwerkingen! 

Er is een groeiende groep vrouwen tegen de pil, en zeker niet alleen vanwege geloof, maar vanwege de bijwerkingen. We worden langzaamaan wakker, wat betreft de werking van ons lichaam en wat goed is voor ons. Het gaat hier nog niet eens over serieuze bijwerkingen zoals bloedproppen of borstkanker. De anticonceptiepil is het meest voorgeschreven medicijn dat aan een gezond individu gegeven wordt om een zieke staat te creëren. Het is een industrie waar 4 miljard in omgaat alleen al in de VS. De pil met synthetische estrogeen/progesteronhormonen is door de WHO gerangschikt als een klasse 1 carcinogeen. De hoogste rang voor een carcinogeen, even hoog als tabak. En we geven het gratis als preventie aan jonge tieners! (in de VS) En zwangerschap is niet eens een ziekte. 

Voorspellingen Paus Paulus VI

Paus Paulus VI voorspelde in 1968 het volgende als gevolg van de pil:
  1. toename van ontrouw in huwelijken
  2. verlaging van morele normen
  3. objectificatie van vrouwen
  4. grootschalige overreding van volkeren door autoriteiten
In de VS hebben we een mandaat van gratis geboortecontrole voor alle vrouwen. Dat is exclusief bovengenoemde natuurlijk methoden, het gaat alleen om pillen en implantaten. China heeft haar één-kind-beleid. 

Een vergelijking

De FABM zien vruchtbaarheid als gezond, contraceptie behandelt het als een ziekte. FABM zijn  gezond en natuurlijk zonder bijwerkingen en kunnen gebruikt worden om weer een gezonde reproductieve functie te krijgen. Contraceptie gebruikt sterke synthetische steroïde hormonen of apparaten met veel bijwerkingen die de cyclus onderdrukken. FABM eren en respecteren vruchtbaarheid en ons vermogen nieuw leven te creëren. Contraceptie is tegen het begin van nieuw leven. Bij FABM kunnen man en vrouw vrijelijk een gift voor elkaar zijn. Contraceptie verstikt zelfgave. FABM respecteert het bindende en het voortplantende aspect. Contraceptie scheidt liefde van leven.

Voordelen van natuurlijke methoden

Medisch veilig en effectief
Leert wat gezond en normaal is
Zelfmanagement
Maakt weerbaar door scholing
Verbetert communicatie
Minimale kosten
Levenslange gezinsplanning
Respecteert het geloof van de cliënt/zorg voor het milieu

Er blijken minder scheidingen voor te komen bij paren die FABM gebruiken, 2/3 rapporteert een verbetering van het seksleven. 

Uitdagingen bij deze methode: onthouding is moeilijk maar niet iedereen blijkt daar evenveel last van te hebben. Lastig bij onregelmatige cycli. En deze vind ik opvallend: het vraagt discipline, commitment en communicatie. Zou je dat niet juist willen bij degene met wie je een seksuele relatie hebt?

Maar: 97% van de vrouwen heeft de anticonceptiepil gebruikt en minder dan 3% FABM. Dat komt door ons, artsen. Er is weinig accurate informatie, weinig steun vanuit omgeving en cultuur en weinig medisch bewustzijn. Daar willen we wat aan doen. Als je ons wilt steunen, leer erover, doe mee aan de webinars. Als je meer over op vruchtbaarheid gebaseerde methoden wilt weten dan raad ik onze online webinars aan (op 32:12 staat een lijstje). Deel onze folder uit aan artsen, studenten etc. en zie onze website FACTSaboutfertility.org.

Links over de bewering dat vrouwen zich onder invloed van de pil tot andere mannen aangetrokken kunnen voelen:



Deze lezingen zijn te zien op:

Reacties