Doorgaan naar hoofdcontent

Symposium Theologie van het Lichaam, 9 Anthony Towey

Het is een paradox in de Westerse cultuur dat de huidige fascinatie met lichamelijke gezondheid en schoonheid de psychologische gezondheid en sereniteit van een generatie in gevaar brengt. De Theologie van Lichaam van Johannes Paulus II daagt de gedesintegreerde antropologie van onze tijd niet alleen uit, het biedt ook een andere, bevrijde manier van kijken. Uitgaande van bijbelse en eigentijdse theologische paradigma's, bekijkt deze presentatie hoe 'ogen hebben om te zien' van christenen vraagt 'anders te kijken'. (samenvatting)

Anthony Towey - Bevrijd gezichtsvermogen: Theologie van het Lichaam als nieuwe manier van zien

Het is alsof we een nieuwe manier van zien nodig hebben. Sinds 1960 is de wereld een globale stad. Nog recenter: we leven in een globale slaapkamer. 2/3 van de tienermeisjes is ontevreden met hoe ze eruit ziet. Door de Me Too beweging zien we benadrukt: vrijheid in liefde is belangrijk. Het is een eigen besluit tot zelfgave. 

(We kijken een stukje uit de film Noach over de schepping). De behoefte over elkaar te heersen is wat de mens kwetsbaar maakt. In plaats van samen met de ander te zijn wordt de ene mens een object voor de ander. 

'Zien' in de Bijbel

Veel in de Bijbel heeft met zien te maken. Jacob kon Isaac strikken omdat hij niet goed ziet in Genesis 27. Dan wordt Jacob verliefd op Rachel. Hij wordt gestrikt in een huwelijk met Lea, terwijl hij eigenlijk met haar zus Rachel dacht te trouwen. 

De kracht van het zicht is belangrijk. In Mattheus 5 zegt Jezus als je rechteroog maakt dat je zondigt, ruk het uit. Het oog, zegt Jezus, is de lamp van het lichaam.

Nee zeggen

Onze eetlust stelt ons voor een uitdaging, ofwel wat betreft onze taille ofwel onze geestelijke gezondheid. Een verslaafde kan geen 'nee' zeggen tegen iets. Zijn bevrijding ligt in het leren zeggen van 'nee'. 'Nee' is een woord van vrijheid. De uitdaging voor mensen is het goede te leren kiezen. Frodo, Luke Skywalker, Harry Potter: het gaat allemaal om het drama van hun keuzes. Iedereen, vooral schoolkinderen, bevinden zich in dit drama van het 'nee' leren zeggen. 

Maar beter dan alleen kritiek geven is om ook een alternatief te geven. 

Een kerk van Gaudi in Barcelona:

Een schilderij van Elisabeth Wang:


Ik zou ervoor willen pleiten om, naast de huwelijksrelatie, ook vriendschappen te baseren op de TvL. Daarnaast moet duidelijk zijn dat een leven van liefde prima door een single geleefd kan worden.

Paus Franciscus vergelijkt de kerk met een veldhospitaal, en daar moeten we zeker een oogafdeling bij hebben. Videum ut serviam: Maak dat ik zie opdat ik kan dienen.

We weten niet hoe Jezus eruit zag, maar we zijn geroepen eruit te zien zoals hij.

Paus Benedictus zegt in Deus Caritas Est:
Kijkend met de ogen van Christus, kan ik anderen veel meer geven dan uiterlijke benodigdheden. Ik kan ze de blik van liefde geven waarnaar ze zo hevig verlangen.

Links naar de lezingen van het symposium van de Theologie van het Lichaam.

Reacties