Doorgaan naar hoofdcontent

Mariatuin


Kikker in vijver met klimop.

Ik ben informatie aan het zoeken over planten. Ik wil een Mariatuin maken. Dit is wat ik vandaag heb gevonden.  

Muurbloempjes: oranje, verwijzen naar de opstanding.

Wilde Akelei: Het gebogen bloemhoofdje verbeeldt de ootmoed van Maria bij het aanhoren van de boodschap van Gabriel.

Soms wijst het op de zeven gaven van de Heilige Geest.

Zowel de plant als de bloem van de akelei wordt gebruikt op begraafplaatsen. De akelei staat voor het lijden van Christus.

Boerenwormkruid: In de christelijke symboliek staat boerenwormkruid voor gemoedsrust (waarheid en bescherming).

Gewone brunel: eetbaar (in salade, stoven als spinazie of groentesoep). Gewone Brunel wordt ook wel godsheil of godswonderkruid genoemd. De plant werd onder meer gebruikt tegen difterie. In de Elzas heet het St. Antoniuskraut. Deze heilige Antonius was beschermheilige tegen allerlei besmettelijke ziektes zoals de pest, difterie en het antoniusvuur.

Cichorei: eetbaar, bloeit rond midzomer. Bitter. Cichorei staat symbool voor het vinden van de weg. Obstakels verdwijnen, anderen zijn je gunstig gezind. De Bijbelse plant behoort tot de ‘bittere kruiden’, die nog altijd gegeten worden bij het Joodse Paasmaal op de Seideravond, ter herinnering aan de uittocht uit Egypte van de kinderen Israëls o.l.v. Mozes. Ook zuring en molsla behoren tot de bittere kruiden. Exodus 12:8

Driekleurig viooltje: Viola tricolor ook wel de Drievuldigheidsbloem. Symbool voor lijden van Christus (paarse kleur). Daarnaast is dit viooltje het symbool van nederigheid van Maria.

Echte lavendel: Maria droogde de kleertjes van Jezus hierop.

Goudsbloem: Aangezien de goudsbloem het zonlicht volgt, werd ze onder meer een symbool van gehoorzaamheid. In de Middeleeuwen voegde men dikwijls de naam van de Maagd Maria toe aan iets dat mooi of nuttig was, vandaar de naam Marygold. De goudsbloem was één van de middeleeuwse symbolen van de H. Maagd. Niet vreemd is dat Calendula ook de bloem op 25 maart is, de dag van Mariaboodschap. In de kunst staat de goudsbloem niet alleen symbool voor droefheid en bezorgdheid, doch ook voor rijkdom. Symbolisch

Echte kamille

Klimop: trouw (door de hechtwortels).

Vanaf Lelietje-van-dalen verder http://www.degroenekruidhof.nl/religieuze-planten/

Heel algemeen kun je stellen, dat drie-lobbige blaadjes verwijzen naar de Heilige Drie-eenheid, bloemen met vier kroonblaadjes naar het kruis of de vier evangeliën, vijf blaadjes naar de vijf wonden van Christus. Het getal zeven verwijst naar de zeven gaven van de Heilige Geest en komt voor wanneer er zeven bloemen aan een stengel bloeien of wanneer bladeren zeven nerven hebben (weegbree). Puntige blaadjes naar de lans, waarmee Jezus aan het kruis in zijn zijde gestoken werd; donkere vlekken of rode twijgen zijn ontstaan uit het bloed van Jezus, maar witte vlekken zijn de druppels melk die Maria gemorst heeft tijdens het voeden. 

https://www.kerktuinnpbwassenaar.nl/legendeplanten_etc/christelijke_plantensymboliek/christelijke_plantensymboliek.htm) Onderaan staat nog een mooie lijst met de christelijke symboliek van planten.

Reacties