Doorgaan naar hoofdcontent

Podcast Jennifer Fulwiler

Sinds 2012 blog ik hier over eten en geloof. Sinds 2011 volg ik Jennifer Fulwiler, eerst via haar blog en later via Instagram en podcast.

Tot voor kort had Fulwiler een eigen radioshow, waarvan elke week een podcast werd gemaakt. Sinds kort heeft ze een eigen podcast die ook op YouTube te vinden is. 

Don't say "Momedy"

Als je kinderen hebt als vrouw kan men blijkbaar geen gewone woorden meer gebruiken maar wordt alles gezien door de Mom-bril. Ongeacht wat je verder gepresteerd hebt. Het is enigszins begrijpelijk, men wil de heiligheid van het moederschap natuurlijk benadrukken. Maar als je alles zo gaat noemen lijkt het of het niet normaal is om bijvoorbeeld moeder te zijn en comedy te doen. Woorden als Momedy drukken wat je doet in een bepaalde hoek: het is (alléén) voor moeders. Alles wat je doet wordt door de lens van het moederschap bekeken.

Door het zo te doen lijken of de keus voor het moederschap een ongebruikelijke is, maken we dat jonge vrouwen zich oncomfortabel voelen met hun lichaam, hun vruchtbaarheid. Want zodrá je moeder wordt, is dat je primaire identificatie. We hebben een generatie vrouwen die niet blij zijn met hun lichamen. En één van de redenen is dat we in een cultuur leven die doet alsof moederschap een afwijking is.

Een verplichte ouderavond bijwonen is Momedy. Het is niche. Ik doe stand-up comedy, en de man voor mij in de show vertelde over zijn menage-a-trois. Hij vroeg zich af hoe zijn kat daarover zou denken. En dát is mainstream! Gewoon! Maar verplichte ouderavonden zijn dat niet vandaar dat de term Momedy gebruikt moet worden.

Aflevering 39 Weird Catholics.

Jennifer Fulwiler is blij dat er nu eindelijk, in de context van rechter Amy Barrett, op nationaal niveau gesproken wordt over rare katholieken. Katholieken die té religieus zijn! Ze kroont zichzelf daarbij koningin van de rare katholieken (zie de koningsmuts en scepter in de video). En vraagt zich af waarom zíj niet gevraagd wordt commentaar te geven op Amy Barrett. Ze is al ooit op CNN geweest en op Fox News. 

Amy Barrett zou bij Covenant Communities zitten. Jennifer Fulwiler weet te vertellen dat dat veel min of meer verplichte vrijwilligersactiviteiten met zich meebrengt. Wat Fulwiler zich nu afvraagt: blijkbaar kan Amy zich onttrekken aan alle vrijwilligersactiviteiten die van de leden verwacht worden, anders had ze nooit haar carrière kunnen opbouwen. Als een ouder die worstelt met vrijwilligersverplichtingen wil Jen graag van haar weten hoe zij dat doet. 

Grondwet

13:15. Mensen doen alsof we een farao kiezen. Jen legt de Amerikaanse grondwet uit. 

Als we zelf gaan bedenken wat de grondwet zegt, en beide partijen doen dit: stel je voor dat we de website van Michael Vorris quoten: je moet dagelijks naar de dagelijkse mis... etc. Als je het niet doe roepen we de dominicanen die en nieuwe inquisitie in het leven roepen. Hoe verleidelijk dat voor sommigen ook is, dat is niet de grondwet die we nu hebben. 

Als je het systeem wilt veranderen doe het dan volgens de juiste weg, en niet door mensen als farao's te gaan behandelen. 

Maar áls we het huidige systeem veranderen kan dat zich ook tegen ons keren, als een ander het voor het zeggen krijgt.


Aflevering 40 The Handmaid's Fail

 

'No matter what you're meant to do in life, you won't really be able to follow it if you are not willing to look dumb.'

Vanaf 9:00 geeft Fulwiler een verklaring, hoe judge Amy, met zo'n geweldige carrière, toch onder de plak van haar man zou kunnen zitten.

15:00: onze samenleving wil dat vrouwen macht hebben maar dan moeten ze er wel hot uitzien. In films zie je als nucleair engineer bijvoorbeeld Scarlet Johansson binnenkomen, nooit een vrouw met een slecht kapsel die binnensmonds mompelt. 

17:00 The Handmaids Tail: vrouwen worden gebruikt, als objecten, om kinderen te maken. Dat is eigenlijk precies hetzelfde als draagmoederschap. Het gebeurt al dat vrouwen dit uit armoede doen. En dan is er wat met de baby en wil de opdrachtgever een abortus. Zo heeft de vrouw geen zeggenschap meer over wat er in haar eigen lichaam gebeurt. Zonder individuele gevallen te willen veroordelen spreekt Fulwiler zich uit tegen deze vorm van gebruik/misbruik van vrouwen. 

35:30 Of het nu gaat om bloemschikken of in het openbaar spreken. Als je iets in het openbaar doet zullen mensen daar commentaar op hebben. Hoe onschuldig en klein je missie ook is, je zult afwijzing ervaren.

Van de bedenkster van Spanx, vormend ondergoed, leert Fulwiler twee dingen die nodig zijn wil je een doel bereiken: standvastig naar een doel streven en de bereidheid om naar buiten te treden.

41:00 Dit naar buiten treden is een sport, een vaardigheid die je kunt ontwikkelen: probeer jezelf op kleine momenten zichtbaar te maken terwijl je er dom uitziet. Niet alleen kom je daarmee dichter in de buurt van het vervullen van je missie maar je zult ook een hoop plezier hebben. 

Reacties